Medaili dostal po devíti letech. Zaplněné náměstí v rodném městě Švece dojalo

Peking 2008
Peking 2008
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

S medailí na krku a zaťatou pěstí si na pódiu zakřičel. Zápasník Marek Švec převzal v pondělí na náměstí v rodném Havlíčkově Brodě dodatečně bronz z olympiády v Pekingu. Stalo se tak na den přesně po devíti letech.

„Medaile je doma, úžasný pocit a velké zadostiučinění,“ říkal novinářů o půl hodiny později. „Nemění to ale nic na tom, že jsem zápas o bronz měl vyhrát. Byl jsem tenkrát hodně naštvaný, že se mi medaili nepodařilo získat svým přičiněním.“

Švec ukončil aktivní kariéru kvůli zdravotním trablím před olympiádou v Londýně, pak se ještě nějaký čas věnoval trenéřině. Několik let už k tomu také podniká, v Havlíčkově Brodě provozuje benzínovou pumpu.

„Trochu jsem přibral, ale jinak jsem se snad tolik nezměnil,“ směje se. Stále má postavu zápasníka – široká ramena i stehna a pevný stisk.

Před Pekingem se pod pěti kruhy pral také v Atlantě 1996 i Sydney 2000 a má medaile z mistrovství světa a Evropy. Teď k nim přibyla ta nejcennější.

Švec si jí prohlíží a říká: „Je hezká, líbí se mi. Ale nemá cenu ji porovnávat s ostatními. Za každou medailí, kterou jsem získal, je nějaký příběh.“

V Havlíčkově Brodě mu během ceremoniálu tleskaly stovky lidí na zaplněném náměstí, byli mezi nimi i členové rodiny a trenéři. Medaili, která čekala uložená v lesklé červené krabičce s logem her, předal Švecovi předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

„Věřil jsem tomu, že pár kamarádů a známých přijde, ale tolik lidí? Pecka. Vážně jsem to nečekal, trochu mě to dojalo.“

Cenný kov obdržel po dodatečně po pozitivním dopingovém nálezu Asseta Mambetova z Kazachstánu, který jej právě 14. srpna 2008 porazil v souboji o bronz.

Foto: ČOV/Radek Miča

líbil se ti článek?