Zlatá senzace v deštivém maratonu. Jak čeští kanoisté ovládli závod na 10 kilometrů

Zlaté příběhy
Zlaté příběhy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Byl to šok! Na olympiádě v Berlíně 1936 byla rychlostní kanoistika poprvé zařazena do programu her. A při premiéře kralovali reprezentanti Československa. Zdeněk Škrland a Václav Mottl doslova ovládli těžký závod C2 na 10 tisíc metrů.

Do dlouhého a deštivého závodu vyrazili ŠkrlandMottl velice ostře. Už v polovině prvního kilometru vedli pole závodníků. Nikdo nevěřil, že tempo šedesáti rázů za minutu mohou vydržet po celou dobu. Ovšem českoslovenští kanoisté se svým soupeřům stále vzdalovali.

O jejich heroickém výkonu se v ulicích Berlína dozvědělo vedení československé výpravy a rychle spěchalo do Grünau, kde se regata konala, aby úspěšné sportovce oslavilo. Vítězství Mottla a Škrlanda však nestihlo.

Berlín 1936: Monumentální areál, který nechal postavit Adolf Hitler slouží dodnes
(06:05)

Ti jeli tak rychle, že proti druhé Kanadě získali náskok skoro minutu, třetí s malou ztrátou skončilo Rakousko. A nebyl to jediný úspěch československých kanoistů na hrách v Berlíně 1936. Závod C2 na 1000 metrů ovládli Vladimír SyrovátkaJan Brzák. Stříbro v disciplíně C1 na 1000 metrů vybojoval Bohuslav Karlík. Pro generaci skvělých českých kanoistů to byla na dlouhých 12 let poslední olympiáda. Jejich dalším úspěchům pod pěti kruhy totiž zabránila 2. světová válka.

Londýně 1948 se českoslovenští kanoisté opět blýskli. Bohumil KudrnaJan Brzák kralovali v C2 na 1000 metrů, Josef Holeček byl zlatý v C1 na 1000 metrů a stejně tak i František Čapek v C1 na 10 000 metrů. Stříbro slavili Václav HavelJiřím Peckou v C2 10 000 metrů.

líbil se ti článek?