Zavzpomínejte na zlatý zázrak! Takhle Ester šokovala svět. Bude se to opakovat?

Zlaté příběhy
Zlaté příběhy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Kdo o tom jen slyšel, nevěřil vlastním uším. A kdo to viděl, štípal se, jestli nesní. Počínání Ester Ledecká (26) na Hrách v Koreji před čtyřmi lety bylo jak z jiného světa. Stala se vůbec prvním sportovcem v historii, který na jedné zimní olympiádě vyhrál dvě disciplíny s různým vybavením. I nyní v Pekingu vyhrála zlato na prkně. Povede se jí to opět i na lyžích?

Jak se Ester Ledecká zapsala do sportovní historie jako světová hvězda
(02:57)

Ledecká v Pchjongčchangu startovala v alpském lyžování a ve snowboardingu. Už se o ní vědělo, že na prkně prakticky nemá konkurenci. Ester se však přihlásila o slovo už 17. února na lyžích v superobřím slalomu, do něhož vstupovala jako naprostý outsider. Když se s vysokým startovním číslem (26) pustila do nástrah trati, dole v cíli už Rakušanka Veith pomalu dávala vítězné rozhovory. Za chvíli jí však zmrzl úsměv ve tváři. Ledecká ji o setinu sekundy porazila!

Rodačka z Prahy s údivem zírala do kamery a myslela si, že se časomíra musela splést. V šoku nebyla sama. Komentátoři z různých zemí se předháněli v superlativech. Úžasné, magické, fenomenální. Nick Fellows z Eurosportu její triumf dokonce označil za největší překvapení v historii zimních olympijských her. „Já tomu vůbec nerozumím. Strašně ráda bych vám řekla něco jinačího a ne takhle nervózního a zmateného, ale jsem tak příjemně překvapená a pořád si na to nedokážu zvyknout,“ sdělila pak Ledecká Radiožurnálu po životní jízdě.

Ester Ledecká očima svého bratra Jonáše
(09:33)

A to nebylo vše, co česká hvězda v Koreji předvedla. Týden po téhle pohádce přidala prvenství v paralelním obřím slalomu snowboardistek. Pro druhé zlato si málem nestihla přijet a na slavnostní ceremoniál přijela se zpožděním. „Vůbec jsme nestíhali. Jeli jsme bud s policií, nebo dvoustovkou. Já se u toho snažila namalovat a podle toho vypadám. Ten chlap jel jak šílenec, bála jsem se, že si vypíchnu oko. Ale dopadlo to dobře, oči mám obě a pořád vidím fantasticky,“ řekla tehdy médiím.

Od té doby se Ledecká usadila v lyžařské špičce a na loňském mistrovství světa byla ve sjezdu i v superobřím slalomu čtvrtá. Povede se jí zázrak zopakovat? „Na rozdíl od minulé olympiády, tak když teď pojedu domů, tak pojedu minimálně se dvěma zlaty, protože ty už mám. Cokoliv dál už bude bonus,“ řekla před cestou do Číny. Na letošních hrách nakročila k tomu, aby se jí povedlo zázrak zopakovat. V obřím paralelním slalomu na snowboardu zlato obhájila. Teď ji čeká na lyžích Super-G...

Ester Ledecká
23. 03. 1995, Praha
Alpské lyžování
Počet zlatých medailí
3
líbil se ti článek?