Z úspěšného skikrosaře investiční hvězdou. Student Hrubý vyměnil sjezdovky za svět čísel

Olympiáda dětí a mládeže
4 Minuty čtení

Exceloval jako skikrosař, ale nakonec se rozhodl vydat dobývat svět v jiném odvětví, než je sport. Dvojnásobný vítěz Olympiády dětí a mládeže Filip Hrubý letos zazářil se svými spolužáky z pražského gymnázia Nový PORG v celosvětové investiční soutěži, které se účastní 5200 týmů. Filip se svými parťáky skončil na senzačním třetím místě ve Wharton Global High School Investment Competition 2023, a stali se nejúspěšnějším evropským týmem v historii této prestižní soutěže. Co mu dal sport do života, a jaké má cíle do budoucna?

Tři závody, tři medaile. Filip Hrubý vyhrál ve skikrosu Olympiádu dětí a mládeže 2018, tak i o dva roky později. Z ODM 2020 má navíc ze soutěže družstev ještě stříbro. „Olympiáda mládeže je skvělá. Moc jsem si je užil. Líbí se mi, že jsou tam i jiné sporty než jen lyžování a během akce se seznámím s novými lidmi,“ vzpomínal osmnáctiletý student na své starty na ODM.

Filipe, ve skikrosu se vám dařilo, proč jste se nakonec nesnažil prosadit jako akrobatický lyžař?

Skikros je v Česku náročný sport na trénování, protože je potřeba mít hodně sněhu, a to tady u nás není. V seniorských kategoriích je tak těžké soutěžit s Rakušany nebo Kanaďany, kteří mají ty podmínky daleko lepší. Proto jsem se rozhodl skončit.

Nemrzí vás zpětně tohle rozhodnutí?

Měl jsem pocit, že skikros byl pro mě jako dělaný. Od dětství rád skáču a dařilo se mi i v alpském lyžování. Ale právě kvůli podmínkám a škole jsem se rozhodl skončit. Bydlím v Praze a po škole jsem si nemohl jít hned zalyžovat. U nás ve škole je to totiž buď, anebo. Sportovat tak můžu jen rekreačně, případě bych se mohl sportu víc věnovat, ale muselo by to sportoviště být v Praze.

20 let ODM | Aftermovie 2023 ❄️ #ODMGANG
(1:24)

Když už sportujete jen rekreačně, tak co vás nejvíce baví?

Snažím se dělat všechno možné. Moc mě baví lezení nebo kolo. Pořád i lyžuji, ale jen jednou za čas, když jedu na ledovec. Tam si pak i zaskáču. K samotnému skikrosu se už moc nedostanu.

Co vám dal a dává sport do života?

U sportu je důležité mít morálku a pořádně makat. Vždycky jsem navíc dělal to, co mě baví. I když jsem nechtěl někdy ráno na kopec, tak jsem si na tom našel to, co mě baví.

Nyní vás nejvíce baví investování, jak jste se k němu dostal?

Ve škole nás investování nikdo nevyučuje. Naučili jsme se to sami z vlastní iniciativy. Já a moji tři spolužáci, a ještě jeden kluk, který je o třídu výš. Trávíme spolu hodně času a jsme nejlepší kamarádi.

A pak vás společně napadlo přihlásit do celosvětové investiční soutěže.

Do této soutěže jsme se zapojili počtvrté. První tři pokusy byly jako taková zkouška. Když jsme ale teď naposledy postoupili do semifinále mezi nejlepších 50 týmů, tak jsme byli šťastní a splnili si cíle, kterých jsme chtěli dosáhnout.

To ale nebyl konec. Senzačně jste se dostali až do finále.

To bylo neuvěřitelné! Mysleli jsme si, že je to nemožné. Nakonec jsme dokonce skončili třetí. Jel jsme tam s tím, že se tam podívám a nevadí, když neuspějeme. Dali jsme tomu ale hodně času a vyplatilo se to.

O co jde v této soutěži, a jak vypadaly vaše přípravy na finále?

Dostali jsme virtuálních 100 tisíc dolarů, a peníze jsme měli zhodnotit a připravit dlouhodobou strategii, jak s penězi hospodařit. Rozdělili jsme si to tak, že každý měl jiný sektor. Společně si voláme a shrnujeme si postupy a dohromady hlasujeme o tom, do jaké firmy investovat. Skvěle fungujeme jako tým. To bylo pak znát i před finále. Museli jsme si připravit desetiminutovou prezentaci v angličtině před porotou. Byli v ní vysoce postavení lidé z finančnictví. Prezentaci jsme se museli naučit nazpaměť. Čtyři hodiny jsme to prezentovali do zdi, abychom se to perfektně naučili. Před finále nám pomohl i pan Aleš Vávra, který nám vysvětloval, že musíme znát i historie společností, do kterých chceme investovat. Četli jsme si tak v letadle cestou do USA i několikasetstránkové výroční zprávy firem. A samotné finále? Byl to nakonec náš nejlepší pokus.

Dá se ta nervozita před finále prestižní celosvětové investiční soutěže porovnat třeba s nervozitou před finále závodu ve skikrosu?

Když jsem na lyžích na startu, tak ta nervozita byla podobná. Stres ale musíte překonat, a snažit se, aby to byla zdravá nervozita. A pak jet.

Po úspěchu v této finanční soutěži asi musíte vybírat z mnoha nabídek na studia vysokých škol a zároveň pracovních příležitostí, ne?

Mám nabídky na kratší spolupráce. Za rok ale budeme s kolegy všichni z Česka odjíždět. Chceme totiž studovat po maturitě v zahraničí. Chci studovat finance v Evropě nebo Americe. Zvažoval jsem i studium v Číně. Učím se čínsky a ve 14 letech jsem se tam snažil žít, když mě tam rodiče poslali na zkušenou. Anglicky tam nikdo neumí a celkově to byl hodně zvláštní zážitek, ale rád na to vzpomínám.

Jaké jsou vaše cíle do budoucna. Chcete pracovat pro velkou finanční společnost nebo si rozjet svůj projekt?

Chtěl bych mít zkušenosti z velké společnosti, kde získám i dobré kontakty, ale pak bych chtěl mít něco svého.

líbil se ti článek?