Kamarád z vesnice mu ukázal skicross. Teď veze z Olympiády dětí a mládeže zlato

ODM 2023
ODM 2023
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Den před závodem bojoval s tratí, nebyla podle jeho představ. Poslední dvě jízdy se mu ale vyvedly a nakoply ho k vítězství. „Myslel jsem si na pětku, že vyhraju jsem fakt nečekal,“ radoval se Jaroslav Beran z Královéhradeckého kraje v cíli skicrossového závodu na Olympiádě dětí a mládeže.

Závodní trať nebyla podle jeho gusta. „Lehká a krátká,“ popisoval. Před závodem provedl už tradičně hned několik svých rituálů, a pak už se naplno soustředil. „Hlídal jsem si, aby se mi povedly starty, a to se mi většinou dařilo,“ hodnotil spokojeně svoji taktiku. V cíli velkého finále rozdával úsměvy. „Jsem moc šťastnej, tohle jsem přesně chtěl!“

Začínal na kole a dirtbiku, v Enduro závodech na horských kolech patří k nejlepším, v T-Mobile České Enduro sérii bojuje o přední příčky. „Hezky se to doplňuje, na kole jezdím v létě a v zimě nandám lyže,“ pochvaloval si.

Pro oba sporty je klíčový pumptrack, a to mi hodně pomáhá.

Ke skicrossu ho přivedl kamarád z vesnice Jakub Pivnička, který aktuálně bojuje na Evropské olympiádě dětí a mládeže v Itálii. „Od malička jsme s Kubou velcí kamarádi, a právě díky němu jsem skicross zkusil,“ pozdravil na dálku parťáka. „Pro oba sporty je klíčový pumptrack, a to mi hodně pomáhá,“ komentoval výhodu kombinace těchto sportů.

A co je podle mladého skicrossaře receptem na vítězství? „Dobrý kamarádi a trenéři,“ měl jasno. „Moc děkuji tátovi a dalším koučům, jsou to nejlepší, co jsem mohl mít,“ uzavřel svůj úspěch.

Zlatou radost může Jaroslav Beran okusit znovu ve středu, kdy ho s týmovými kolegy čeká ještě závod družstev.

Kateřina Tulková

líbil se ti článek?