Ve věku 71 let zesnul olympijský vítěz Anton Tkáč

NEZAPOMENEME
NEZAPOMENEME
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Navždy bude nezapomenutelnou postavou československé cyklistiky. Rodák ze slovenského Lozorna Anton Tkáč vyhrál na olympijských hrách v Montrealu 1976 závod ve sprintu v dráhové cyklistice a dvakrát kraloval i na mistrovství světa. Dvakrát taktéž ovládl i anketu Sportovec roku. Jeden z nejúspěšnějších cyklistů zemřel 22. prosince 2022 ve věku 71 let.

Cesta za vítězstvím Antona Tkáče na hrách v Montrealu 1976 se stala nezapomenutelnou. Jako nenasazený jezdec přešel přes všechny těžké soupeře až do finále, ve kterém si v dramatickém souboji poradil s legendárním Francouzem Morelonem. V rozhodující třetí jízdě zaútočil Tkáč na velodromu daleko před cílem a v dlouhém spurtu nedal svému dávnému vzoru šanci.

Kousek od medaile byl i na olympijských hrách v Moskvě 1980, které pro něj byly již třetí účastí pod pěti kruhy. I přes tréninkový výpadek a nedoléčené rameno postoupil tehdy do semifinále, pak ale dvakrát prohrál a s kariérou se rozloučil nevděčným čtvrtým místem.

U velodromů nadále zůstal jako reprezentační trenér, poté pracoval v armádním sportovním centru v Bratislavě či na slovenském ministerstvu obrany. Kromě toho též podnikal, v letech 2001 až 2011 byl předsedou Slovenského cyklistického svazu. Ještě předtím byl zvolen druhým nejlepším slovenským sportovcem století za krasobruslařem Ondrejem Nepelou, mezi cyklisty byl první.

Anton Tkáč
30. 03. 1951, Lozorno
Dráhová cyklistika
Počet zlatých medailí
1
líbil se ti článek?