Ve věku 69 let zesnul dvojnásobný bronzový olympionik ve veslování Zdeněk Pecka

NEZAPOMENEME
NEZAPOMENEME
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Bronzový medailista z her v Montrealu a v Moskvě, na dvojskifu a párové čtyřce vybojoval i pět medailí ze světových šampionátů. Později úspěšný trenér je členem Síně slávy Unie profesionálních trenérů. Skvělý sportovec a manžel další olympijské medailistky Květy Jeriové zesnul 30. ledna 2024 ve věku 69 let.

Sportovat začal Zdeněk Pecka pod dojmem televizních přenosů z olympiády 1968 v Mexiku. V rodných Litoměřicích našel cestu do loděnice místního Slavoje, kde ho nejvíce přitahovaly skulérské disciplíny.

Zdeněk Pecka
06. 02. 1954, Litoměřice
Veslování
Počet bronzových medailí
2

Na vojně v Dukle Praha pak pod vedením trenéra Václava Kozáka dorostl do reprezentačního dresu Československa. Nejprve v letech 1974 až 1978 jezdil párovou čtyřku a byl stabilním členem posádky, která na mistrovstvích světa bojovala o medaile – 1974 byla třetí, 1975 a 1977 druhá, 1978 čtvrtá. Ve čtyřce vedené Jaroslavem Hellebrandem spolu s Václavem Vochoskou a Vladkem Lacinou, který na poslední chvíli vyměnil Filipa Koudelu, svedl na olympijských hrách 1976 v Montrealu velký souboj s loděmi NDR a SSSR, v němž se po špatném startu museli českoslovenští veslaři nakonec spokojit s bronzovou medailí.

Od roku 1979 jezdil s Václavem Vochoskou na dvojskifu. Hned v první sezóně uspěli na mistrovství světa 1979 na slovinském jezeru Bled, kde podlehli jen bratrům Frankovi a Alfovi Hansenovým z Norska. Na olympijské hry 1980 v Moskvě odjížděli s velkými ambicemi, zvláště když Norové akci bojkotovali. Na veslařském kanálu v Krylatském však Pecka bojoval více s nemocí než se soupeři. Postoupili sice do finále, ale v něm už nestačili jak na suverénní dvojskif NDR, tak na posádku Jugoslávie. Jejich bronzová medaile však byla jedinou, kterou veslaři Československa na této olympiádě vybojovali.

Na následujících dvou mistrovstvích světa 1981 a 1982 pak s Vochoskou obsadili čtvrté a třetí místo. Po rozhodnutí Československého olympijského výboru nezúčastnit se olympijských her 1984 v Los Angeles ukončil Zdeněk Pecka aktivní kariéru.

V roce 1985 začal pracovat v Dukle Praha jako trenér párových disciplín, dlouhá léta vedl nejúspěšnějšího českého veslaře 90. let Václava Chalupu. Od roku 1997 byl ředitelem Sportcentra Račice.

„Je to velká ztráta pro veslování i celý český sport,“ řekl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval, jehož Zdeněk Pecka trénoval. „Bude nám všem moc chybět. Upřímnou soustrast celé jeho rodině, nejbližším i přátelům.“

líbil se ti článek?