V Praze se mu rozklepaly nohy! Co zaskočilo finského trenéra olympijských vítězů?

Trenéři šampiónů
Trenéři šampiónů
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Dva měsíce před tím, než vyhrál olympijské hry s finskou hokejovou reprezentací, byl kouč Jukka Jalonen v Praze hostem Mezinárodní trenérské konference MOSTY, kterou v rámci Českého olympijského výboru pořádá Česká trenérská akademie. Co tehdy vzkazoval českým trenérům, a jak na jeho vystoupení vzpomíná spolupořadatel konference Michal Ježdík?

Plný sál trenérů hltal každé jeho slovo. Trenér hokejové reprezentace Finska Jukka Jalonen, který své svěřence dovedl nejen zlatým medailím z letošní olympiády, ale i mistrovství světa 2011 a 2019, v Praze loni v prosinci prozrazoval, jak sestavit úspěšný tým.

Nejdůležitější je podle Jalonena důvěra, sázka na ni funguje. „Dát důvěru hráči, když přichází do týmu,“ upozorňoval Jalonen, který se pokaždé snaží vytvořit pozitivní atmosféru v týmu a nastavit u hokejistů vítěznou mentalitu.

SESTŘIH: Finsko – Rusko 2:1. Historické zlato po obratu, finále rozhodl Björninen
(01:46)

Během přednášky dostal i dotaz, proč není v současnosti český hokej tak úspěšný. „Český hokej tolik neznám, ale ten juniorský asi není v dobrém stavu. Základem je kvalitní juniorský systém a program, potom můžete vychovávat dobré hráče pro budoucnost. Takže podle mě se vám nyní nedaří, protože máte problém v juniorských kategoriích,“ konstatoval Jalonen, který v minulosti trénoval v KHL například Petrohrad či Jokerit Helsinky.

Zajímavostí je, že jako hráč nastoupil do nejvyšší finské soutěže pouze ve dvou zápasech, a to v dresu JYP Jyväskylä. Přesto se z něj stal špičkový trenér. V čem je Jalonen dobrý prozradil člen Česká trenérská akademie ČOV Michal Ježdík.

„Jsou to tři hlavní pilíře. Posunul trénování z módu koncentrovaného na kouče na direktivní přístup koučování. Vtahuje hráče do rozhodovacích procesů. Druhou věcí je, že nejdůležitější pro úspěch je nastavit koncept. Pak ho i vysvětlit lidem, kteří jsou v okolí, a to nejen hráčům, ale i lidem na svazu a veřejnost. Do toho konceptu se pak vybírají hráči. A nakonec je to úžasná pokora člověka, který toho hrozně umí a ví a je ochoten sdílet to s ostatními,“ uvedl Ježdík a prozradil, jak se podařilo získat takovou osobnost pro Mezinárodní trenérskou konferenci MOSTY.

Ježdík & Verner: Je stále těžší stát na bedně. Pacina přináší dobrou katarzi, trenér má být zahradník, ne generál. Brutální metody ničí sportovce
(24:05)

Jukka Jalonen byl zrovna v Praze, kde s finskou reprezentací nastoupil proti českému týmu v rámci Channel One Cupu v O2 areně. „Když už měl být v Praze, tak toho využil Slavomír Lener, se kterým se dobře zná a pojí je osobní vztah. Oslovil ho a Jukka Jalonen souhlasil.

Když finský kouč dorazil na konferenci Mosty, byl velice zaskočený. „Byl z toho úplně šokovaný. Tak zkušenému člověku, jako je on, se rozklepaly nohy, když viděl, jakou konferenci děláme jako Český olympijský výbor. Kolik je tam trenérů, kteří jsou hladoví po informacích a jak je to profesionální akce,“ prozradil Ježdík, který s Českou trenérskou akademií chystá pro letošní rok další Mezinárodní konferenci Mosty.

líbil se ti článek?