Tohle je jejich rok #1! Sledujte přípravu českých hvězd v unikátním projektu

Olympijský rok
Olympijský rok
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Tahle šance přichází jen jednou za čtyři roky. Celosvětová pandemie ovšem změnila historii a čekání sportovců na boj o medaile ještě o rok protáhla. Jak to ovlivnilo životy českých sportovců a jejich cestu za úspěchem na olympiádě v Tokiu? Sportovní redaktoři Radiožurnálu sledují v časosběrných reportážích přípravu deseti českých hvězd. Podívejte se na prvních pět...

MARTIN FUKSA, rychlostní kanoista

Je dvojnásobným mistrem světa a několikanásobným evropským šampionem. „Největší zážitek pro mě bylo mistrovství světa v České republice, kde jsem získal jeden z titulů a také stříbrnou medaili,“ vzpomínal ve studiu Radiožurnálu na jaře 2019, jak ho podpora domácích fanoušků žene kupředu. Jeho přípravu na LOH sleduje časosběrný seriál Olympijský rok. Se sportovcem natáčí reportér Lukáš Michalík. Proč neřeší, když je v tréninku v „červenejch“?

ZDENĚK ŠTYBAR, silniční cyklista

Je to Čech, ale jako doma si připadá také v Belgii. Cyklista měl olympijské hry jako velký sezonní cíl. V přípravě mu pomáhá i trochu jiná cyklistika než ta silniční – na přelomu roku se na chvíli vrátil k cyklokrosu. Při jeho cestě za úspěchem ho sleduje reportér František Kuna. Jak snášel úplné „vypnutí“ cyklistiky a skok do prvních závodů?

 

LUKÁŠ KRPÁLEK, judista

Olympijský rok, to mělo být synonymum roku 2020. Pandemie koronaviru ale vše změnila. Sportovci museli ladění formy o rok posunout a s tím se na dvojnásobnou délku protáhne i časosběrný dokument Radiožurnálu, který  mapuje přípravu vybraných českých olympioniků na LOH v Tokiu. Jedním z nich je i judista Lukáš Krpálek. Přípravu vítěze z Ria natáčí reportér Petr Kadeřábek. Jaké řemešlo doma oprášil během karantény?

 

ANIKA APOSTALON, plavkyně

Mezi postavami Olympijského roku je rozhodně tou nejméně známou. Plavkyně Anika Apostalon má ale o to zajímavější příběh. Narodila se ve Spojených státech, chodila tam do školy, vystudovala psychologii, ale teď plave za Česko. Anice Apostalon je 25 let, její maminka je Češka, tatínek Řek a ona se narodila v Novém Mexiku. Jak vypadá její olympijská příprava? Co ji naučila pandemie?

 

NIKOLA OGRODNÍKOVÁ, oštěpařka

Mistrovství světa v Dauhá Nikole Ogrodníkové nevyšlo a o to větší motivaci má teď česká oštěpařka pro olympiádu Tokiu. Narozdíl od minulých sezón už jí nevedou Rudolf Černý s Vítězslavem Veselým, ale světový rekordman a uznávaný trenér Jan Železný. A u začátku přípravy vicemistryně Evropy byl na podzim ve Špindlerově Mlýně v rámci projektu Olympijský rok i reportér Jakub Marek. V čem ji pomáhá potápění?

líbil se ti článek?