Strýcová ví, jak se dostat pod kůži. Šafářová zaháněla nevolnost a Štěpánek hledal ručníky

Rio 2016
Rio 2016
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

První duel pod pěti kruhy, otočená bitva i smutek. Jen několik hodin po slavnostním zahájení rozehráli tenisté olympijský turnaj. V sobotním programu si postup v ženské dvouhře vybojovaly Barbora Strýcová i Lucie Šafářová, v mužské čtyřhře naopak končí duo Rosol – Štěpánek.

Strýcová o Wickmayerové: Vlezla jsem jí pod kůži

Po vítězném tažení něžně pohladila olympijské kruhy za základní čárou. Moc pro mě znamenají," prozradila Barbora Strýcová. Hned v úvodu utkání ji přitom rozhodili neklidní diváci i některé organizační nedostatky. „Zdálo se mi, že sběrači a všechno kolem nebylo stoprocentně připravené. Je to škoda, olympiáda je jednou za čtyři roky a podle mého by všechno mělo být tip-ťop. Na začátku nevěděli sběrači chudinky, co se děje, ale postupně se vše zlepšovalo,“ postěžovala si třicetiletá hráčka, která v prvním kole porazila Yaninu Wickmayerovou 7:6, 6:1.

Možná i díky malému zaváhání Strýcové stála Belgičanka několikrát blízko vítězství v první sadě, setbol měla i při vlastním podání. Strýcová však potvrdila pověst bojovnice. „Už jsem s ní dříve hrála. Teď vyhrála turnaj ve Washingtonu a já si říkala, že bude sebevědomá. Její hra je ale pořád stejná. Záleží, jak se jí dostanu pod kůži,“ líčila Strýcová. „Zase jsem se jí tam dostala, jsem za to ráda.“ Ve 2. kole ji čeká Italka Erraniová.

Publikum stálo na straně Šafářové

Problémy s papírově slabší soupeřkou měla v prvním setu i Šafářová. Italka Karin Knappová jí v první sadě pořádně zatápěla a nakonec ji ovládla 6:4. „Přitom jsem měla brejk na 4:3. Pak jsem si ale blbě prohrála vlastní servis, šla jsem proti větru a první set mi utekl,“ okomentovala devětadvacetiletá tenistka nepovedený úvod. Možná se v něm projevily i drobné zdravotní problémy. „Ráno jsem se probudila se žaludečními potížemi. Z nervozity to určitě nebylo, spíše jsem něco špatného snědla. Na kurtu navíc bylo opravdu vedro, opět jsme se tam vařily.“

Postup do druhého kola si Šafářová zajistila v dalších dvou sadách, které ovládla shodně 6:1. K zlepšenému výkonu ji dohnalo i publikum, které stálo na její straně. „Viděla jsem tam spoustu českých fanoušků a sportovců, atmosféra byla dobrá. Na kurtu jsem se trochu trápila, ale vyburcovali mě k tomu, abych ze sebe vydala co nejvíc,“ pochvalovala si brněnská rodačka hlasitou podporu.

Rosol: Organizace turnaje jako na lepším challengeru

Ani vedlejšímu kurtu se nevyhnuly organizační přešlapy. „Začali jsme tím, že na kurtu nebyly ručníky,“ vypráví Radek Štěpánek a pokračuje: „Rozhodčí se nám omlouval a za dvě minuty přišel s tím, že nemá ani náhradní míče na rozehrávku.“ Štěpánkův parťák z narychlo sestavené deblové dvojice Lukáš Rosol s pousmáním doplnil: „S turnajem ATP se to organizačně nedá srovnávat, možná tak s lepším challengerem.“

Oba čeští reprezentanti však seriózně uznali, že tohle utkání nikterak neovlivnilo. Španělé Bautista-Agut s Ferrerem je v prvním setu převálcovali 6:1, v sadě druhé ustáli český vzestup (6:4). „Vyřazení hodně bolí, ale musím říct, že Španělé hráli bezchybně. Oba jsou hráči světové dvacítky v singlu a svou kvalitu mají. V prvním setu nás úplně přejeli, ve druhém jsme měli šance dostat se do vedení, ale nepovedla se nám ani jedna ze sedmi brejkbolových šancí,“ litoval Radek Štěpánek. Sobotní porážka však pro něj při troše štěstí nemusí být v Riu konečnou. Je prvním náhradníkem pro turnaj v mužské dvouhře, do kterého by se dostal v případě odstoupení některého z tenistů. Ve hře také zůstává smíšená čtyřhra.

líbil se ti článek?