Stříbro pro překážkářku Zuzanu Hejnovou je potvrzené

Londýn 2012
Londýn 2012
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Atletka Zuzana Hejnová převezme stříbrnou medaili z běhu na 400 metrů překážek z olympijských her v Londýně 2012. Diskvalifikovaná byla původně zlatá Ruska Natalja Anťuchová, česká atletka se posouvá z třetí pozice za Američanku Lashindu Demusovou. Bronz bude patřit Kaliese Spencerové z Jamajky. Na šestém místě je nyní další česká finalistka Denisa Rosolová.

„Dnes jsme obdrželi dopis, který posun v pořadí definitivně potvrzuje,“ řekl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

Zuzanu Hejnovou těší, že si konečně může oficiálně říct: „Jsem stříbrná medailistka z olympijských her 2012 v Londýně,“ uvedla. „Ačkoli to trvalo tedy neuvěřitelně dlouho, tak ve finále boží mlýny melou pomalu, ale jistě. A já z toho i po těch letech mám fakt velkou radost.“

TOP: 7 Čechů na Hrách v Londýně
(5:36)

Mezinárodní olympijský výbor od roku 2018 uplatňuje pravidla pro realokační proces, aby sportovci, kteří přišli o medailovou radost na daných hrách, měli co nejlepší zážitek. „Variant je víc, může jít o velkou mezinárodní akci, jako tomu bylo nedávno u biatlonové štafety a Světového poháru v Novém Městě na Moravě,“ dodal Jiří Kejval.

Ceremoniál může proběhnout také v Olympijském muzeu. Nebo na nejbližších olympijských hrách. „Se Zuzkou i Českým atletickým svazem se dohodneme na co nejdůstojnějším předání. Nejprve teď musíme odeslat zpět bronzovou medaili, odznak a také diplomy obou atletek,“ vysvětlil Jiří Kejval.

Zuzana Hejnová
19. 12. 1986, Liberec
Atletika
Počet stříbrných medailí
1
líbil se ti článek?