Nezlomní olympionici: Neztratit motivaci! Zuzana Hejnová trénuje na terase

Lifestyle
Lifestyle
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Byl to příběh jak z dobrodružného filmu. Překážkářka Zuzana Hejnová trénovala v březnu v Jihoafrické republice, ale kvůli koronavirové epidemii musela narychlo odletět zpátky do Česka. „V poslední možný termín jsme se vrátili domů,“ líčí bronzová olympijská medailistka, která si udělala ve stavu nouze posilovnu doma na terase.

Jako každý rok v březnu byla Zuzana Hejnová na tréninkovém kempu v Jihoafrické republice. Jenže tentokrát se jí pobyt na druhém konci světa zdramatizoval, když svět ochromila pandemie. „Vůbec se mi nechtělo vracet se. Věděli jsme, že se budou zavírat hranice. Pak následoval i zákaz vycházení. Nemělo cenu tam zůstat. V posledním možném termínu jsme se vrátili domů,“ vypráví atletka.

Pochopitelně i v České republice byl vyhlášen nouzový stav a sportovci tak neměli kde trénovat. „Věděla jsem, že mě nečeká nic příjemného, ale vzhledem k tomu, že byly zrušeny závody, tak jsem si řekla, že trénink půjde dělat i v těchto podmínkách,“ říká Hejnová, která si po uzavření posiloven udělala s přítelem Martinem Růžičkou tréninkové centrum doma na terase.

„Na terase cvičíme pořád. Když je hezké počasí, je to paráda. Samozřejmě to nevynahradí trénink v posilovně. Když je člověk doma, tak nemá takovou motivaci, jako když se někam přesouvá, a může to odcvičit mnohem kvalitněji,“ prozrazuje atletka. I tak se na terase nešetří, a zvedá činku či trénuje na překážce. „Musíme improvizovat. Nemáme tady toho vybavení tolik,“ upozorňuje Hejnová. Občas udělá radost i fanouškům, když zveřejní na sociálních sítích video, jak cvičí, aby se udržela ve formě.

Letos měla jedna z nejlepších českých atletek startovat na olympijských hrách. Kvůli pandemii se bude v Tokiu závodit ale až příští rok. „Mrzí mě to. Trénovala jsem hodně dobře a cítím se zdravá. Každý rok je pro mě těžší udržet se zdravá, pozitivní a trénovat na sto procent. Nedá se nic dělat. Beru to tak, jak to je a připravím se co nejlépe na příští rok,“ vzkazuje bojovnice Zuzana Hejnová.

Foto: Barbora Reichová/ČOV

líbil se ti článek?