Štědrý den na vlnách Pacifiku. Českoslovenští sportovci a jejich dobrodružná cesta z olympiády

Olympijské příběhy
Olympijské příběhy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Byl to Štědrý den, na který nikdy nezapomněli. Českoslovenští olympionici z her v Melbourne, které se konaly od 22. listopadu do 8. prosince 1956, cestovali domů neuvěřitelný měsíc! Na palubě sovětské lodi Gruzia uprostřed Tichého oceánu dokonce slavili Vánoce. A byla to hodně zajímavá vzpomínka.

Do Austrálie na olympijské hry letěli českoslovenští sportovci šest dní. Po skončení her v Melbourne se těšili, že vánoční svátky a konec roku už oslaví doma se svými nejbližšími, jenže tyhle plány vzaly brzy za své.

Domů mělo sportovce dopravit francouzské letadlo Armagnac, kterým do Austrálie přiletěli. Jenže pár hodin před odletem kvůli poruše nemohlo odstartovat. Českoslovenští komunističtí funkcionáři se tak zděsili, že když okamžitě neodletí, tak se někteří sportovci rozprchnou po Melbourne a už se domů nevrátí.

Využili tak nabídky Sovětů nalodit se na jejich cestovní plavidlo Gruzia a společně se sovětskými olympioniky odplout do Vladivostoku. „Někdo s vylízaným mozkem rozhodl, že nám hrozí nebezpečí a místo letadlem pojedeme raději lodí. Vedoucí výpravy nám nahnali hrůzu před tajemným nepřítelem,“ povzdechl si cyklista Jaroslav Cihlář, který si během her, ale i cestou domů psal deník.

Díky jeho zápiskům si tak můžeme připomenout, jak prožili naši olympionici Štědrý den v roce 1956. „Dostal jsem na loď telegram od svých nejdražších k Ježíšku. Je to zvláštní pocit číst si vánoční telegram, když člověk leží na palubě v trenýrkách a opaluje se,“ poznamenal si 23. prosince.

„V poledne na Štědrý den jsme si udělali společnou fotku na palubě. Přes den jsme se opět opalovali. Vítr nefouká, ale vlny jsou obrovité. Loď vylézá špičkou tak vysoko, že vidíme až 5 metrů kýlu. Už se těšíme na štědrovečerní večeři, kterou máme od 9 hodin večer,“ zapsal si do deníku Cihlář.

Na sváteční chvíle se celá naše výprava oblékla do tmavých dlouhých kalhot a košilí. Jenže nálada ve sváteční večer nebyla zrovna nejlepší. „Dostali jsme trochu bramborového salátu, mikroskopickou porci smažené mořské ryby a chleba. Navíc jsme se dozvěděli, že až připlujeme do Vladivostoku, tak nepoletíme, ale pojedeme vlakem přes celé Rusko. Krásný dárek na Štědrý den,“ povzdechl si zklamaně Cihlář.

Když 10. prosince vyplouvali z Melbourne, bylo tropické počasí. Po připlutí do Vladivostoku 30. prosince byl mráz -10 stupňů. Následná cesta vlakem už byla komfortnější, ale venku panovalo pravé ruské počasí a místy bylo i -50 stupňů!

10. ledna 1957 po 31 dnech cestování přistáli českoslovenští sportovci na letišti v Praze Ruzyni, kde je nevítal dav, ale jen několik málo příbuzných. Olympionikům to tehdy ale bylo jedno. Konečně totiž byli doma.

Se sportovci byl tehdy ve výpravě i kameraman a fotograf Karel Novák, který pořídil řadu unikátních snímků nejen z olympijských her, ale i cesty do Austrálie i zpět. Jeho snímky a podrobnější příběh z této strastiplné cesty můžete nyní vidět v knize Karel Novák: malíř sportu, která právě vyšla.

líbil se ti článek?