Správná strava jako alchymie. Proč by se nejen sportovci neměli bát zkoušet?

Víte, že
Víte, že
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Vrcholoví i hobby sportovci mají jedno společné. „U obou kategorií platí, že špatná strava rovná se špatný výkon,“ říká profesor Libor Vítek, jenž se stará o výživu některých českých olympioniků. Pokud se ve svém jídelníčku snažíte docílit harmonie, rádi vás inspirujeme. A co třeba diety? I o nich se něco dozvíte.

Jaká strava, takový sportovní výkon. Nebo ne? „V podstatě je tam jakási nepřímá úměra. Neříkám, že přímá, protože jsou i sportovci, kteří skutečně jedí špatně, ale mají exkluzivní výkonnost, jsou na svůj jídelníček adaptovaní. Je ovšem velmi pravděpodobné, že kdyby jedli zdravě, byli by lepší,“ vykládá profesor Libor Vítek, vedoucí Hepatologické laboratoře Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky na pražské 1. LF UK a odborník na sportovní výživu.

Předchozí konstatování experta ovšem nemá sloužit jako výmluva pro hříšníky s rezervami ve stravování. „Když bude třeba profesionální cyklista jíst špatně, nebude mít vynikající výkonnost. Zkrátka nedojede do cíle v takové rychlosti a intenzitě, v jaké by mohl,“ vysvětluje Vítek.

Když budete špatně jíst, budete riskovat vyšší výskyt zánětlivých chorob od obyčejných rým až po něco závažnějšího.

Paradoxní detail: špatně jíst neznamená jen pravidelně navštěvovat fast foody. Do téhle škatulky spadá i úzkostlivá snaha jíst zdravě za každou cenu.

„Tihle lidé většinou nemají superpestrý jídelníček, spíš monotónní. Ve finále jim chybějí důležité vitamíny a minerály,“ popisuje Vítek. „I ve stravování potřebujete komplexní přístup a měli byste se snažit o co největší pestrost. Včetně ovoce a zeleniny, které je dobré do jídelníčku zapojit co nejvíce.“

Pozor na alkohol

U ovoce a zeleniny to však teprve začíná. Buďte opatrní na přiznané „výjimky“ včetně alkoholu. „Ten je navíc kalorický. Pivo má tisíc kilojoulů, což je jako plnohodnotná snídaně. Když dáte tři piva, jde o plnohodnotnou večeři,“ vypočítává profesor Vítek.

Robotická jídelna? 🦾 V Číně není problém 🍔

Následky špatně poskládaného jídelníčku můžou být závažné nejen pro sportovce. Strašákem číslo jedna je obezita, ale jsou tu i další potenciální problémy: diabetes, vysoký tlak, dna... „Druhý aspekt je, že když budete špatně jíst, budete riskovat vyšší výskyt zánětlivých chorob od obyčejných rým až po něco závažnějšího. Kvůli nemoci se vám pak snižuje procento absolvovaných tréninků a tím pádem máte horší výkonnost,“ varuje Vítek.

Nebojte se inovovat

Když už někdo neví, kudy kam, často sahá po dietách. Na internetu můžete najít fůru „zaručených“ návodů na zhubnutí, jenže... „Člověk by neměl držet diety. Měl by si nastavit stravovací plány, které mu vyhovují a nemusí nad nimi moc přemýšlet. Když jde do restaurace, tak ví, že z téhle části jídelního lístku prostě nevybírá. A když jde do samoobsluhy, tyhle konkrétní věci míjí, protože ví, že jsou nezdravé,“ podotýká Vítek.

„Zároveň bychom měli mít hlavu otevřenou a zkoušet nové produkty. Když nám to nechutná, tak už si to podruhé nekoupíme. Musíme ale inovovat, protože všichni máme tendenci mít stereotypní a fádní jídelníček. Vyplatí se říct si, že každý týden uvařím nové jídlo, a mít to jako výzvu,“ doporučuje profesor Vítek.

líbil se ti článek?