Sportovní nebe pro gymnastu Zdeňka Růžičku. Olympijskému medailistovi bylo 96 let

NEZAPOMENEME
NEZAPOMENEME
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Ve věku 96 let zemřel v neděli 18. 4. někdejší gymnasta Zdeněk Růžička, dvojnásobný bronzový olympijský medailista z Londýna 1948. V gymnastické aréně Empress Hall tehdy uspěl na kruzích a v prostných. Dosud nejstarší žijící olympijský medailista zemřel náhle, Český olympijský výbor o tom informovala rodina. Pohřeb se uskuteční ve čtvrtek v malém krematoriu v Brně.

Zdeněk Růžička startoval ještě na hrách v Helsinkách 1952 a o čtyři roky později v Melbourne, kde byl dokonce vlajkonošem československé výpravy, londýnské úspěchy se mu už ale zopakovat nepodařilo.

Rodák z Ivančic na Brněnsku chodil do tělocvičny od svých čtyř let. Za druhé světové války musel jako člen Sokola cvičit tajně na nářadí ukrytém v otcově cihelně. Vše pak ale zúročil právě na poválečných olympijských hrách v Londýně. „Pamatuji si to dobře, i celou tu sestavu mám pořád před sebou. Ale myslím, že jsem to ani neočekával," zavzpomínal před rokem v reportáži České televize.

Cena fair play i cena za oddanost sportu

Po úspěšných hrách absolvoval vojenskou službu v nově vzniklém ATK Praha, poté se vrátil do Sokola Brno. Závodní kariéru ukončil trojnásobný mistr republiky ve víceboji v roce 1957. A rozhodl se zůstat u brněnské gymnastiky. Až do roku 1985 působil jako vedoucí trenér gymnastů ve středisku vrcholového sportu Zbrojovka Brno. Po roce 1989 byl starostou obnoveného Sokola Brno I.

"Pro mě je důležité vědomí, že jsem pomohl spoustě mladým, že dělali tělesnou výchovu. Pohyb je totiž základ."

Zdeněk Růžička je také držitelem Ceny fair play Českého olympijského výboru a členem Sportovní síně slávy města Brna. V anketě Sportovec roku 2020 převzal cenu za oddanost sportu. „Pro mě je důležité vědomí, že jsem pomohl spoustě mladým, že dělali tělesnou výchovu. Pohyb je totiž základ," řekl tehdy.

TOP: 8 sportovců Sokola
(4:26)

Jeho manželkou je bývalá sportovní gymnastka Matylda Růžičková (87), která startovala na trojích olympijských hrách a v soutěžích družstev pomohla Československu v roce 1952 v Helsinkách k bronzovým a v roce 1960 v Římě ke stříbrným medailím.

líbil se ti článek?