Opatření pro cestu na ZOH 2022: V charteru jídlo na etapy či třetí test před odletem

Peking 2022
Peking 2022
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Třetí testování jen pár hodin před odletem, opatření pro zrychlení průchodu letištěm, přesné usazení v leteckém charteru, v něm jídlo na několik etap, toalety vyhrazené pro jednotlivé skupiny. I taková jsou opatření, která Český olympijský výbor připravil ve spolupráci s odborníky pro přepravu sportovců na zimní olympijské hry, jež začnou 4. února 2022 v Pekingu. Největší skupina odletí charterem 27. ledna, další týmy pak postupně linkovými lety. V nominaci je nyní 112 sportovců, český tým bude mít zastoupení ve všech 15 sportech.

„Chyby se mohou stát, ale nesmějí se opakovat. Snažíme se ve spolupráci s epidemiology, virology i dalšími odborníky maximálně omezit riziko nákazy ve výpravě. Moc bych chtěl všem expertům poděkovat za cenné rady a spoustu času, který nám věnují,“ uvedl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

Doktorka Jarmila Rážová, která s přípravou opatření pomáhá v rámci expertního týmu Lékařské komise ČOV, dodala: „Nacházíme se asi v nejhorší situaci za celou dobu epidemie koronaviru v České republice. Varianta omikron se rychle šíří a je velmi rychle nakažlivá, dělá bezpříznakový průběh. Tím se velmi zvyšuje riziko nákazy i při dodržování opatření. Nelze očekávat, že sto procent všech našich sportovců bude při nástupu do letadla negativních. Pravděpodobnost, že někdo z nich bude pozitivně testován, se nedá vzhledem k všeobecné pandemické situaci vyloučit.“

O výjimku nežádal nikdo, nebyl s tím vůbec žádný problém.

Expertní tým vznikl v září a postupně do něj přibývali další odborníci na jednotlivé oblasti, kteří dolaďují opatření i na základě vývoje epidemie. Očkovaní jsou všichni členové Českého olympijského týmu, kteří do Číny pocestují. „O výjimku nežádal nikdo, nebyl s tím vůbec žádný problém,“ řekl šéf výpravy Martin Doktor. „Lékařská komise také doporučila třetí posilující dávku všem, kdo ji mohli absolvovat. Bylo možné i využít testování protilátek.“

Postupně vznikla pravidla pro chování v době 14 dní před odletem. „Nad rámec opatření stanovených organizátory jsme ke dvěma povinným PCR testům přidali třetí, který proběhne v den odletu tak, aby do odletové haly nevstoupil nikdo s pozitivním testem. Vzorky budeme uchovávat v národní referenční laboratoři, aby je v případě sporného výsledku bylo možné retestovat. Testování navíc máme nastavené na ještě vyšší úroveň cyklů, než by se měla používat v Číně, abychom omezili riziko, že by se pozitivita zachytila až na místě,“ řekl Jiří Neumann, šéflékař Českého olympijského týmu.

Pro charterový let, kterým se 27. ledna přepraví zhruba 160 členů výpravy, budou platit specifická pravidla. Odbavení proběhne tak, aby olympionici co nejméně přišli do kontaktu s dalšími pasažéry. Posádka bude očkovaná a testovaná. Na palubu letadla je připravený seating tak, aby u sebe seděly jednotlivé týmy, které také mají rozdělené toalety.

„Kapacita letadla je necelých 270 míst, díky tomu máme možnost zachovat rozestupy a omezit množství blízkých kontaktů,“ dodal Martin Doktor. „Jídlo se bude podávat tak, aby nejedli ve stejnou dobu lidé, kteří sedí blízko sebe.“ Na základě doporučení docenta Mariana Hajdúcha dostane výprava na cesty respirátor typu FFP3.

Přehled některých opatření:

-          povinné očkování pro členy doprovodu

-          doporučená třetí dávka očkování / testování protilátek

-          pravidla pro chování 14 dní před odletem

-          pravidla pro chování v den odletu

-          třetí PCR test nad rámec požadavku organizátorů v krátké době před odletem

-          respirátory FFP3 na cestu

-          odbavení charteru na letišti odděleně od dalších pasažérů

-          očkovaná a testovaná posádka charteru

-          rozsazení v charteru podle týmových skupin, pro ně určené toalety

-          jídlo v charteru podávané po skupinách

líbil se ti článek?