Socha legendárního Emila Zátopka nově zdobí zahradu Českého olympijského výboru

Nadační fond Dany a Emila Zátopkových
2 Minuty čtení

Park Olympijského muzea v Lausanne a nyní i zahrada před sídlem Českého olympijského výboru se pyšní bronzovou sochou legendárního běžce Emila Zátopka. Blíží se totiž 100. výročí narození čtyřnásobného olympijského vítěze i jeho manželky Dany, olympijské šampionky v hodu oštěpem. Umístění sochy u ČOV je součástí připomenutí fenomenálního sportovního páru, který nyní znovu dobývá srdce fanoušků díky úspěchu filmu Zátopek.

Sochu před sídlem ČOV přivítal i herec Václav Neužil, který ve filmu legendu světové atletiky ztvárnil. „Nikdy v kariéře se mi nestalo, že jsem hrál někoho, kdo existoval. Chodí mi dopisy a zprávy od lidí, kteří Emila znali. Je to moc příjemné. I mezigenerační propojení je neskutečné. Nějakým způsobem se nám povedlo zhmotnit pozitivitu, kterou Emil Zátopek oplýval. Energie, kterou v sobě měl, znovu ožila. Cítím, že to mělo smysl,“ uvedl Václav Neužil.

Příběh dvou soch slavného běžce se začal psát v roce 2000 po jeho smrti. Někdejší kouč veslařů Svojanovských – René Líbal, který v Lausanne pracoval a stále tam žije, při návštěvě Olympijského muzea uviděl sochu běžce Paava Nurmiho, který ve 20. letech 20. století vyhrál devětkrát olympijské hry.

„Řekl si, že když tam má sochu Nurmi, proč by ji tam nemohl mít i Zátopek. A protože se Líbal znal s tehdejším šéfem muzea, věci se daly do pohybu,“ vyprávěl bývalý předseda ČOV Milan Jirásek, jak se zrodil nápad na vytvoření bronzové sochy Emila Zátopka.

Emil Zátopek
19. 09. 1922, Kopřivnice
Atletika
Počet zlatých medailí
4
Počet stříbrných medailí
1

Tehdy však nevznikla pouze jedna socha, ale hned dvě. Jedna putovala právě do Švýcarska a ta druhá dosud stála před sídlem společnosti Sazka. Když se nyní stěhovala do nových prostor, socha se přesunula na čestné místo v zahradě Českého olympijského výboru.

„Jsme rádi, že socha stojí před naším sídlem. Když jsem byl malý kluk, jméno Zátopek se moc neskloňovalo, protože se o něm v té době nemluvilo. Těší mě, že nyní probíhají aktivity, které Emila i Danu Zátopkovi připomínají. Napsala se knížka, natočil se film, v roce 2016 jsme kampaní k hrám v Riu připomínali právě Emila Zátopka,“ řekl předseda ČOV Jiří Kejval.

Nyní Emil Zátopek usiluje o další velký úspěch a trofej. Film Zátopek se dostal mezi snímky, které budou bojovat o cenu americké Akademie filmového umění – Oscara. „Pokud to mohu přirovnat ke sportu, tak film má za sebou vítězství na desítce. Blíží k vítězství na pětce a čeká nás maraton,“ srovnal producent filmu Kryštof Mucha jeho současnou pozici s úspěchy Emila Zátopka na olympijských hrách v Helsinkách.

Výběr deseti filmů nominovaných na Oscara bude vyhlášen 21. prosince. „Teď je kvalifikace, kde se mezi osmdesáti soupeři chceme probojovat do finále,“ usmíval se Mucha.

TOP: 4 nezapomenutelné maratony
(2:40)

Navíc vyhlašování cen americké Akademie filmového umění se uskuteční příští rok, kdy oslavíme 100 let od narození manželů Zátopkových. Výročí bude hojně připomínat Nadační fond Dany a Emila Zátopkových, který podporuje mládež na cestě ke sportu a zejména k atletice.

Už tento rok začínají akce Run with Emil Českého centra v Římě. Chystá se emise pamětní mince Zátopkových a samozřejmě již tradiční je Běh rodným krajem Emila Zátopka, který startuje 19. září v Emilově rodném městě Kopřivnici. Pro příští rok se chystá již 20. ročník. Cíl běhu je ve 22,3 kilometru vzdáleném Rožnově pod Radhoštěm ve Valašském muzeu v přírodě, kde je ve Valašském Slavíně místo posledního odpočinku manželů Zátopkových.

líbil se ti článek?