Smutná šestka! Z těchto zimních olympiád jsme nepřivezli medaili

Olympijské příběhy
Olympijské příběhy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Počet medailí je měřítkem toho, jestli olympijský výprava na hrách uspěla či ne. V historii se šestkrát stalo, že českoslovenští a později čeští sportovci nepřivezli ze zimních olympijských her ani jednu medaili. Na kterých hrách se nám nedařilo?

Chamonix 1924

Soutěže v Chamonix byly pořádány jako Týden zimních sportů, kongres MOV v Praze roku 1925 je pro velký úspěch zpětně uznal za I. zimní olympijské hry. Československou výpravu tvořilo 27 sportovců a 5 náhradníků, z nichž se nejlépe umístil čtvrtý krasobruslař Josef Slíva. Hokejisté skončili pátí, sdruženáři byli jako jediní schopni konkurovat závodníkům ze Skandinávie.

První zimní olympiáda: Československo připravila o bronz zřejmě chyba rozhodčího
(02:20)

Lake Placid 1932

Hry byly výrazně ovlivněny velkou hospodářskou krizí a nedostatkem sněhu. Československo reprezentovalo v Americe pouze pět lyžařů a jeden krasobruslař. Nejlepším výsledkem bylo šesté místo Antonína Bartoně v severské kombinaci.

Garmisch-Partenkirchen 1936

Hry chtěli nacisté stejně jako letní olympiádu v Berlíně zneužít pro politickou propagandu. Poprvé bylo do olympijského programu zařazeno sjezdové lyžování. Československo vyslalo do Německa 58 sportovců a 16 náhradníků, kteří se medaile nedočkali. Nejblíže k ní měli čtvrtí hokejisté, lyžař František Šimůnek obsadil páté místo v severské kombinaci.

Cortina ďAmpezzo 1956

Tyto hry byly unikátní z několika důvodů. Všechna sportoviště až na jedno byly od sebe velmi málo vzdálené, hry byly první, které se spoléhaly na sponzory, a byly první zimní olympijské hry, které se vysílaly v televizi. Československo reprezentovalo 41 sportovců. Páté místo hokejistů bylo zklamáním. Stejného výsledku dosáhl krasobruslař Karol Divín.

Oslo 1952

Her v Norsku se zúčastnilo téměř sedm stovek sportovců z třiceti zemí. Výprava Československa se skládala z 22 sportovců a výsledkově propadla. Nejlepším umístěním byla čtvrtá příčka nově sestaveného hokejového týmu.

Lillehammer 1994

Po 42 letech se konaly zimní hry v Norsku a po stejně dlouhé době tentokrát už výprava samostatné České republiky složená ze 64 sportovců nepřivezla domů medaili. Hokejisté skončili pátí. Jediný český sportovec s medailí byl Petr Nedvěd, který získal stříbro, ale jako útočník kanadského hokejového týmu.

líbil se ti článek?