Olympijský unikát! Tady se bojovalo o nejcennější medaile v létě i teď v zimě

Peking 2022
Peking 2022
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Peking se stal prvním městem v historii, který kdy hostil letní i zimní olympiádu. Hlavní město Číny pořádalo Hry už v roce 2008, nyní přichystalo podmínky pro světovou elitu holdující sněhu a ledu. Většinu sportovišť, na kterých se o medaile bojovalo už před čtrnácti lety, organizátoři transformovali na zimní.

TOP 5 olympijských staveb podle Adama Gebriana
(07:44)

Jedním z těch původních je Národní stadion známý jako Ptačí hnízdo. Ikonické dílo navrhli už v roce 2002 švýcarští architekti Jacques Herzog a Pierre de Meuron, výstavba byla ukončena po 52 měsících v březnu 2008 a stála přibližně 500 milionů dolarů. Na letních hrách se v tomto stánku s původní kapacitou 91 tisíc diváků konaly atletické a fotbalové soutěže, tentokrát poslouží pouze pro zahajovací a závěrečný ceremoniál. Výška stadionu činí téměř 70 metrů, délka 330 metrů a šířka přibližně 220 metrů.

Další původně letní stavbou metamorfovanou pro zimní účely je tzv. Vodní kostka, nyní přejmenovaná na Kostku ledu (Ice Cube). Její stavba začala v roce 2002 a navrhlo ji australské architektonické studio PTW. Na opláštění dvou bazénů použilo místo stěn plastovou pružnou hmotu etfe, která je průsvitná a svým složením celého pláště připomíná vodní bublinky. Hala prošla v roce 2019 částečnou rekonstrukcí, která umožnila její přeměnu na zimní využití. Dříve se v této stavbě krychlového tvaru soutěžilo ve vodních sportech, nyní v ní manželé Zuzana a Tomáš Paulovi budou bojovat o medaile v curlingu.

Peking 2008: Dva stadiony, které si každý zapamatuje
(06:08)

Kromě těchto dvou skvostů se bude v Pekingu zápolit ještě na čtyřech dalších místech. Na dvou z nich se bude hrát hokej. Jedním z nich je Národní stadion halových sportů, jehož tvar je inspirovaný vějířem, tradičním symbolem čínské kultury. Nejprve byl postaven pro házenou či gymnastiku, postupně se proměnil v hokejovou arénu. Základní skupinu zde mj. odehrají svěřenci trenéra Filipa Pešána. Druhým hokejovým dějištěm bude Wukesong, v němž se v roce 2008 konaly basketbalové mače. Víceúčelový komplex pro 18 tisíc fanoušků bude hostit finále mužů i žen.

Jedním ze sportovišť, které bylo v Pekingu postaveno nově, je Národní rychlobruslařský ovál. Střechu má z fotovoltaického skla a přezdívá se mu Ledová stužka (fasáda je pokryta 22 ledovými stuhami o délce 622 metrů). Hala, v níž na krev pojede legendární Martina Sáblíková, vyrostla v místech, kde se v roce 2008 odehrál turnaj pozemního hokeje a lukostřelby. Práce na ní začaly v roce 2017, otevřena byla loni. Pojme až dvanáct tisíc diváků a s rozlohou 12 tisíc m² je největší rychlobruslařskou halou v Asii.

Druhým novým areálem je Big Air Shougang. Místo pro Big Air a freestylové lyžování stojí v průmyslovém komplexu bývalé ocelárny, která byla uzavřena před letními olympijskými hrami v roce 2008 kvůli obavám ze znečištění ovzduší. Stavba dějiště začala v roce 2018 a byla dokončena 1. listopadu 2019. Skládá se ze 164 metrů dlouhé a 34 metrů široké nájezdové plochy. V nejvyšším bodu se tyčí 60 metrů nad zemí.

Dědečkem je ve srovnání s těmito stavbami Hlavní krytý stadion, v němž svoje umění předvedou především krasobruslaři. Hala byla postavená už v roce 1968. Před čtrnácti lety zde smečovali volejbalisté.

A teď už zamíříme mimo Peking. Další dvě sportoviště leží v Jen-čchingu na úpatí hor v blízkosti Velké čínské zdi. Sem pořadatelé „umístili“ Národní centrum alpského lyžování. Lyžařský resort se skládá ze sedmi sjezdovek o celkové délce 21 kilometrů s největším převýšením 900 metrů. Jedná se o jediné centrum, které v Číně splňuje standardy pro zimní olympijské hry. Nedaleko je také Národní bobové centrum s první bobovou dráhou v Číně a teprve třetí v Asii.

Ptačí hnízdo v Pekingu! #shorts

Třetí sportovní oblastí, v níž se olympiáda koná, je městská prefektura Čang-ťia-kchou ležící v provincii Che-pej. Od Pekingu je vzdálená 180 kilometrů, a proto je propojená novou moderní železniční tratí, která by měla sportovce do ostatních dějišť dopravit do hodiny. České fanoušky bude tohle místo velmi zajímat. Je tu totiž také Národní centrum běhu na lyžích a Národní centrum biatlonu. Doufejme, že místní tratě budou sedět české výpravě v čele s Markétou Davidovou a Michalem Krčmářem.

Poblíž je připraveno Národní centrum skoků na lyžích. Výstavba unikátního skokanského areálu přišla na 60 milionů dolarů. Jeho architektonické řešení připomíná žezlo Ruyi, což je čínský talisman. Proto se můstku také přezdívá "Snow Ruyi". Na vrcholu skokanského můstku bude 40 metrů vysoká kruhová vyhlídková plošina o průměru 80 metrů s panoramatickou restaurací. Spodní část bude v létě možné využít jako fotbalové hřiště s tribunami.

Už kousek opodál se nachází Genting Snow Park pro freestyle disciplíny. Je rozdělen na dvě části. Park A bude určen lyžařům, Park B snowboardistům. Každá aréna má kapacitu 7500 míst (5000 pevných míst k sezení, 2500 míst na stání).

líbil se ti článek?