Skoky musel vzdát, v tricích skončil vodní lyžař Kolman čtvrtý

Světové hry 2022
Světové hry 2022
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Na konci své jízdy zaťal pěst. „Musí být radost z toho, že jsem neupadl. A taky doufám, že se moje radost dostane do hlavy soupeřům, co jedou po mně,“ říkal vodní lyžař Martin Kolman. Na Světových hrách se v trikové soutěži prosadil mezi šestku nejlepších závodníků a doufal v medaile. Ale v den závodu ho srazila nemoc. Skončil čtvrtý.

„Závod hodnotím docela dobře. Chtěl jsem lepší umístění, bohužel se mi nejelo úplně nejlépe. Takže v každém průjezdu jsem měl poslední cvik mimo čas. A jeden jsem neudělal úplně nejlépe, takže mi za něj rozhodčí nedali body a skončil jsem na čtvrtém místě,“ řekl třicetiletý Kolman.

Ovlivnily vás i zdravotní problémy?
Ráno jsem se probudil a bylo mi docela špatně. Děkuju českému lékařskému týmu, co tady máme, že mě dali dohromady aspoň na finále triků. Ze skoků jsem musel odstoupit, protože jsem se opravdu necítil dobře.“

Jaká je ve vašem sportu na Světových hrách konkurence?
Je tu prvních pět lidí ze světového žebříčku. Konkurence je vysoká a jen s nimi soupeřit je dobré. Bohužel tentokrát se to nepovedlo, snad se to povede příště.

Jaké triky během jízdy musíte zvládnout?
Máme dva průjezdy na dvacet sekund. Během nich člověk může dělat libovolné triky. Většinou je jeden průjezd na jedné noze a druhá je připoutaná do lana a dělají se různé obraty, skoky přes lano. Největší obrat je zhruba o 540 stupňů. A potom se vymění lyže za tu, na které jsou obě nohy. Hrazdička se drží rukou. V tom druhém průjezdu se dělají hlavně salta, přeskoky přes lano, obraty o 540 nebo 720 stupňů.

Co máte radši?
Podle toho, jaký je den. Mám rád všechno. Jezdím i slalom, skoky a triky. Líbí se mi pořád dělat něco jiného.

Proč jste si vybral vodní lyžování?
Když jsem byl malý kluk, táta nás s bráchou, který je o tři roky starší, naučil lyžovat. Nikdy mi nedovolil dělat jiný sport. Takže kvůli tátovi.

Co vás ještě během sezony čeká?
Za dva týdny závod v kombinaci v Calgary, potom další v Rakousku. Pak v září mistrovství Evropy v Itálii. Sezona je poměrně nabitá.

V disciplíně slalom soutěžil také Daniel Odvárko.

líbil se ti článek?