Senzační úspěch! „Berdychův syn“ vyhrál evropskou olympiádu mládeže

EYOF 2022
EYOF 2022
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Hned od prvního dne na Evropském olympijském festivalu mládeže sebevědomě prohlašoval, že vyhraje celý tenisový turnaj. Co Jan Kumstát řekl, tak i splnil. Česká výprava tak má třetí zlato z Banské Bystrice.

Hladce porážel všechny soupeře, kteří mu stáli v cestě. Jan Kumstát se nejvíce natrápil až v semifinále, kde narazil na Fina Linuse Lagerbohma a svedl s ním třísetovou bitvu. Nakonec se radoval z výhry 4:6, 6:3 a 6:3.

Dvě hodiny po těžkém zápase čekalo na českého hráče finále. Pořadatelé kvůli obavám z deště přesunuli zápas o zlato ze soboty na pátek. Pro Kumstáta to nebyla žádná komplikace. Španěla Sergia Planella Hernandeze porazil 6:4 a 6:2 a stal se šampionem Evropského olympijského festivalu mládeže.

„Tohle je největší turnaj, co jsem zatím hrál. Jsem moc rád, že jsme to tady na Slovensku vyhrál. Jednou se chci dostat i na tu velkou olympiádu,“ přeje si mladý tenista, který se chce za pár let zabydlet na okruhu ATP. „A chci vyhrát i Wimbledon,“ nesměle prozrazuje Kumstát. Právě na turnaji v Banské Bystrici patnáctiletého tenistu přirovnávali diváci k jednomu z bývalých českých finalistů Wimbledonu.

„Není to náhodou syn Tomáše Berdycha? Je mu dost podobný nejen postavou, ale i v obličeji,“ ptal se jeden z diváků členů české výpravy. Když to Kumstát slyšel musel se smát, ale pak o tom začal přemýšlet: „Asi si jsme celkem podobní.“

Mimochodem stejně jako Tomáš Berdych i Jan Kumstát piluje své dovednosti na kurtech v Prostějově.

První den na EYOF byl super!

📺 Takhle to vypadlo první den na Evropském olympijském festivalu mládeže. A dařilo se nám. 😍

Zveřejnil(a) Český olympijský tým dne Úterý 26. července 2022

Kromě mylné domněnky, že je synem Berdycha, zažil Kumstát ještě bizarnější moment, a to přímo ve finálovém zápasu. Během prvního setu při hře prošla českému hráči pomalým tempem přes kurt tenistka na sousední hřiště. Všechny tím šokovala. „To jsem ještě nikdy nezažil. Sám jsem se divil, že když jsme hráli, tak tady přešla. To bylo celkem divný,“ kroutil hlavou český hráč.

Kromě zlata z dvouhry mohl Jan Kumstát usilovat i o medaili z mixu. Bohužel před utkáním 2. kola se spoluhráčce Marii Slaměníkové udělalo nevolno. I přes bojovný výkon z toho byla prohra. „Škoda té čtyřhry. Mohlo to tady být ještě o něco lepší,“ usmíval se spokojený Kumstát.

líbil se ti článek?