Salsou těsně pod pódium

Světové hry 2017
Světové hry 2017
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

O nominaci na Světové hry se tanečníci salsy Jakub Mazůch s Terezou Vodičkovou sice dozvěděli až v závěru května, přesto se dokázali připravit tak, že postoupili do finále a bojovali o medaili. Ve Vratislavi nakonec obsadili čtvrté místo, a třebaže Mazůch neobhájil stříbro z minulých her v kolumbijském Cali, český taneční pár byl nadšený. „Bylo to úžasné, pro nás to dnes bylo skoro jako vítězství,“ prohlásil Mazůch.

Před čtyřmi lety tančil v Cali s Michaelou Gatěkovou, která se objevila i ve Star Dance a s níž Mazůch provozuje taneční klub. Poslední tři roky ale už moc nesoutěžil. Oslovil ho však talent teprve šestnáctileté Vodičkové, kterou dva roky připravoval. A když v květnu ovládli společně mistrovství republiky, přišla nečekaná nominace na Světové hry.

„Měli jsme strašně málo času, nepočítali jsme s tím,“ vysvětlil Mazůch. „Takže zklamání za čtvrté místo není žádné,“ přidala se Vodičková. „Já jsem strašně ráda, že jsem tady mohla být, že jsem Kubíka potkala a že to tak hezky dopadlo. Pro mě je to taková první velká soutěž, takže jsem si to hrozně užila,“ radovala se.

Mazůchovi je devětadvacet let a úspěch ve Vratislavi ho možná nakopne na „restart“ kariéry. „No, uvidíme, teď docela plivu krev,“ pousmál se po náročném finálovém programu. „Byla to ale určitě čest, že jsem tady mohl být. Ještě se rozhodneme, nějaké plány jsou,“ řekl.

Vodičková se nejspíš bude věnovat salse dál, i když je odchovaná latinsko-americkými tanci. „Má cit pro karibský pohyb. Spousta tanečníků má problém přepnout z charakterů jednotlivých tanců latiny a salsa je ještě úplně něco jiného. A Terka to umí, “ pochválil ji Mazůch. „A víc mě to baví,“ přidala se tanečnice.

Mazůch hodně čerpá od vědomostí kubánských lektorů salsy Rafaela Del Busta a Doris Martinezové, kteří žijí v Praze. „Díky nim se nám daří konkurovat jihoamerickým tanečníkům, kteří mají víc možností a mají salsu v krvi,“ vysvětloval Mazůch.

líbil se ti článek?