S pohybovou zdatností dětí pomůžou školní projekty. Žáci zapojení do Olympijského víceboje se zlepšují

Děti a pohyb
Děti a pohyb
4 Minuty čtení
4 Minuty čtení

Děti s výraznou nadváhou už nejsou ničím výjimečným. Nezdravý způsob života a také absenci pohybu navíc zvýraznila covidová pandemie. Nejnovější data pohybové zdatnosti vycházející z Sazka Olympijského víceboje, školního projektu Českého olympijského výboru, však vybízejí k lehkému optimismu. Žáci a žákyně základních škol a víceletých gymnázií, kteří se při hodinách tělesné výchovy věnují jeho disciplínám, se v loňském školním roce začali zlepšovat.

„Tyto výsledky potvrzují důležitost dobře vedených hodin tělesné výchovy. Jediný propad vidíme u desetiletých dětí, které nastupovaly do školy v covidové době a kvůli opatřením se nemohly zapojit do školních kroužků a sportovních oddílů,” řekl Petr Graclík, generální sekretář Českého olympijského výboru.

Olympijský víceboj probíhá každoročně na více než 1200 školách České republiky, do posledního měření v uplynulém školním roce se zapojilo 136 000 dětí ve věku od šesti do patnácti let. Největší zlepšení v celorepublikovém srovnání zaznamenaly ve sprintu, skoku do dálky a hodu míčkem.

Budoucnost školního sportu

„V rámci Sazka Olympijského víceboje analyzujeme výkony školáků už deset let. Máme tedy dlouhodobý přehled o vývoji pohybové zdatnosti dětí. Důležitou roli zde hrají učitelé, kteří vedou a motivují děti k lepším výsledkům,” upřesnil Milan Hnilička, místopředseda Českého olympijského výboru. „I z toho důvodu pořádáme každoročně právě pro pedagogy speciální vzdělávací kempy zaměřené na novinky aplikovatelné do hodin tělocviku. Chystáme pro ně také modelové hodiny, které budou moci snadno využívat ve svých školách.”

V rámci nového ročníku Olympijského víceboje také mohou školy plnit pět speciálních pohybových výzev. První z nich je spojena s kampaní Aktivní září v rámci projektu Aktivní Česko. Školáci si mohou vybrat jakoukoliv aktivitu a zaznamenávat ji i přes aplikaci EPP - Pomáhej pohybem, tím navíc sbírají body pro Českou olympijskou nadaci, která už 11 let podporuje ve sportování děti z ekonomicky a sociálně znevýhodněných rodin, dětských domovů a děti v pěstounské péči. Český olympijský výbor je od roku 2015 koordinátorem Evropského týdne sportu, který pod heslem #BeActive upozorňuje na fatální nedostatek fyzické aktivity v každodenním životě.

Jednotlivé kraje České republiky na tom, co se výkonnosti žáků, nejsou stejně. Nejslabší výsledky mají děti na severozápadě území, což potvrdilo i loňské tematické šetření České školní inspekce. Ministerstvo školství nyní intenzivně připravuje dlouhodobou koncepci podpory pohybu dětí, žáků a studentů ve školách. „Pravidelný a dostatečný pohyb je pro celkové fyzické i duševní zdraví dětí a mladých lidí naprosto nezbytnou podmínkou a vezmeme-li v úvahu, jak mnoho času tráví ve škole, je zřejmé, že maximalizace pohybových aktivit právě ve školním prostředí je nutná,” řekl Ondřej Andrys, státní tajemník Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Ministerstvo svou koncepci staví na několika pilířích, mezi něž patří podpora aktivního pohybu během celého školního dne. „Právě projekty, jako je Olympijský víceboj, pak vnímáme jako velmi vhodnou součást podpůrných aktivit, které na intervence v oblasti podpory pohybu a rozvoje pohybových dovedností dětí, žáků a studentů výborně navazují,” vysvětlil. Česká školní inspekce také představila koncept Aktivní škola, který zahrnuje například pohybové aktivity během přestávek, zpřístupnění školních hřišť i mimo výuku nebo podporu či aktivní dopravy do i ze školy.

Kateřina Emmons: Sport v nás probouzí odhodlání
(2:36)

Olympijský víceboj proniká také za hranice. Na základní školu Ortaokulu ve městě Balikesir na západním pobřeží Turecka, kterou zasáhlo zemětřesení, a jejíž školní areál musel být nově vybudován, ho při expertní návštěvě dovezl tělocvikář a trenér basketbalu Jiří Marvan. Tým tureckých školáků si nyní navíc vyzkouší Republikové finále Odznaku všestrannosti, které je vyvrcholením soutěžní části Olympijského víceboje. Už loni se zapojily děti z Ukrajiny.

Devět let se Sazkou

Celých devět let podporovala víceboj společnost Sazka, která se nyní s projektem loučí. Nadále však zůstává u dalších aktivit Českého olympijského výboru. „Víceboj se odehrává z podstatné části na základních a středních školách a my vnímáme, že většina našeho byznysu jsou produkty od 18 let. Z etických důvodů jsme se proto rozhodli, že naše značka do školního prostředí nepatří. Sdělili jsme to s ročním předstihem, aby byl dostatek času na předání štafety novým partnerům,“ řekl Petr Jonák, ředitel divize vnějších vztahů a udržitelnosti společnosti Sazka. „Děti budeme podporovat i nadále, ale nechceme cílit přímo na ně. Naši podporu povedeme přes akce pro celé rodiny a pro veřejnost a přes podporu nadějných dospělých sportovců, kteří jsou jako vzory,” doplnil.

Šárka Strachová, bronzová olympijská medailistka a mistryně světa v alpském lyžování, pak předala za čin fair play nové kolo Nele Zitové. Kolo žákyni 6. třídy Základní školy Šluknovská v České Lípě věnovala společnost Sazka. Po kolizi v běžeckém závodu zůstala její týmová parťačka ležet na zemi. Nela, která běžela ve stejném rozběhu, jí pomohla vstát a dodala jí odvahu k dalšímu běhu a dokončení závodu.

„Hodnoty fair play se vždy opírají hlavně o respekt, úctu, ohleduplnost a slušnost. A to nejen na sportovních kolbištích, ale především v každodenním životě. O fair play chování bychom měli začít učit už děti,“ ujistila předsedkyně Českého klubu fair play.

líbil se ti článek?