S mapou k bronzu! Vojtěch Král má třetí českou medaili

Světové hry 2017
Světové hry 2017
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Orientační běžec Vojtěch Král je třetím českým medailistou ze Světových her ve Vratislavi! Bronz vybojoval na klasické trati. Již dříve získal stříbrný a bronzový cenný kov plavec Jakub Jarolím.

Před českého medailistu se dostali pouze dva Švýcaři. Vyhrál Matthias Kyburz v času 34:05, se ztrátou 38 sekund za ním skončil krajan Florian Howald. Devětadvacetiletý juniorský mistr světa Král nabral ztrátu 1:15 minut na vítěze.

"V hantýrce orientačních běžců to byl pěkný fekál, samé zelené, zarostlé, hrozila ztráta směru, takže zajímavé, ale popral jsem se s tím a vyšlo to,“ radoval se v cíli Král. „Pár zbytečných myšek v závěru jsem tam udělal,“ přiznal, že byl i trochu nervózní. „Ale je to pro mě novinka, medaili v dospělých ještě nemám. Takže to je pozitivní,“ doplnil.

Závod nebyl podle Krále jednoduchý ani na práci s mapou."Člověk musel jít opravdu podle buzoly a hlídat si přeběh každého hřbetu, aby neztratil směr a neudělal nějakou zásadní chybu," vysvětloval medailista. "Z hlediska prostupnosti terénu to byla poměrně náročná krátká trať.

Když probíhal diváckým úsekem, tak ho trochu rozhodilo, když mu trenér zvěstoval, že je osm sekund za vedoucím závodníkem. "Do té doby jsem byl docela v klidu, ale pak jsem o tom začal víc přemýšlet a vysekl jsem dvě chybičky. Jen kvůli tomu, jak jsem si uvědomoval, že jsem na tom dobře. Podcenil jsem náběh na kontrolu a uhnul jsem směrově. A to byl problém," přiznal.

Král má ve čtvrtek další šanci na cenný kov, neboť je na programu silný český závod smíšených štafet. "Zítra bychom rádi bojovali o další medaili, tým na to máme dobrý," upozornil Král. "Mnozí o mě říkají, že jsem spíš sprinter než lesní závodník, což se včera nepotvrdilo a dneska jsem v lese prokázal, že tomu tak doopravdy není, že jsem dobrý i v lese," radoval se.

líbil se ti článek?