S Emilem bylo veselo, životem jsme se prochechtali, vzpomíná Dana Zátopková

Lifestyle
Lifestyle
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Společně tvořili jeden z nejslavnějších sportovních párů historie. Ona jako oštěpařská legenda s třemi olympijskými medailemi, on byl špičkovým vytrvalcem, který pod pěti kruhy vybojoval pět medailí. Život Dana a Emila Zátopkových zmapoval dokument GEN: Galerie elity národa na České televizi.

K sobě je přivedl i osud. Oba se totiž narodili shodně 19. září roku 1922.

Emil zemřel v roce 2000 ve věku 78 let, Dana letos oslavila 96. narozeniny. „Mozek ztrácí pohotovost, takže je důležité ho nenechat chrápat. Ale to, že su stará, už můžu říkat od svých osmdesáti,“ směje se bývalá oštěpařka v dokumentu GEN.

„Pamatuji si, jak mi Emil gratuloval, když jsem hodila československý rekord. Už tehdy byl hvězda, ale já jsem nechtěla ukázat, že jsem z něj celá pryč. Pak jsme zjistili, že jsme narození stejně. Já mu nevěřila, on nevěřil mně, takže jsme měli další důvod k tomu, abychom si dali další rande s legitimacemi,“ vzpomíná.

Zátopková se narodila na území dnešní Karviné. To, že má talent na sporty, zjistila na gymnáziu. Spolužáci i učitelé říkali, že při vybíjené dokáže ze všech děvčat hodit nejdále.

Z oštěpů smetáky

Její kroky ale nevedly hned k oštěpu, nejprve se věnovala házené a v dresu Slovácké Slavie se dokonce stala mistryní Československa. Jako atletka pak získala zlato a stříbro z olympiády a dva tituly mistryně Evropy.

„Měla jsem kliku. Emil vždycky říkal, že su klikařka. Vrtalo mi to hlavou. Naštěstí se mi po olympiádě v Helsinkách podařilo získat medaili i na mistrovství Evropy, takže jsem všem ukázala, že to nebyla náhoda.“

Ťopek, jak se Zátopkovi přezdívalo, pak udělal z jejích oštěpů výbavu do domácnosti. Z jednoho zábradlí nad schodiště, z dalšího zase smeták. „Každá sláva přejde. Dovedli jsme si udělat legraci sami ze sebe. Proto říkám, že jsme se životem prochechtali,“ říká Zátopková v dokumentu.

Vzpomíná také, jak spolu na zahradě ve vinném sklípku popíjeli a Emil jí citoval báseň Král Lávra od Karla Havlíčka Borovského. „Přišlo mi těžké Ťopka nemít. Po jeho smrti jsem ho pořád cítila, jak tady chodí a radí mi.“

Celý díl dokumentu GEN s Danou Zátopkovou najdete na tomto odkaze.

  • Věděli jste, že olympiádu na obrazovkách České a dříve Československé televize vídají diváci pravidelně již od roku 1956? Sportovní pořady a živé vysílání můžete sledovat i online ZDE.

Podívejte se také na rozhovor, který jsme s Danou Zátopkovou natočili letos v květnu

líbil se ti článek?