Proč běžet Olympijský běh?

Olympijský běh
Olympijský běh
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Hodnoty olympismu jsou nejen v srdci každého olympionika, ale měl by je ctít každý, kdo i jen trochu amatérsky sportuje. Nemusíte být profesionálními běžci, abyste mohli s hrdostí dokončit závod, jenž tyto hodnoty oslavuje. A čím je tedy jiný a unikátní náš Olympijský běh?

Akcí si totiž připomínáme mezinárodní Olympijský den, tedy založení Mezinárodního olympijského výboru v roce 1894. Na počest této události se každoročně oslavují sportovní aktivity všeho druhu. Po celém světě si ho připomíná 5,5 milionů lidí ze 150 zemí světa. Každá země si „svoji oslavu“ uzpůsobí svému prostředí. U nás se pod záštitou Českého olympijského výboru pořádají běžecké závody. První ročník odstartoval v roce 1987 Emil Zátopek. K Praze se v průběhu let přidávala i další města, až postupně akce narostla do současných 83 závodů. Olympijský den se oficiálně slaví 23. června, ale v českém prostředí připadají běžecké závody vždy na nejbližší středu tomuto datu. Letos se kvůli mimořádné situaci potkáme na startu netradičně v září.

"Různí běžci, různá místa, jedna myšlenka."

I když se T-Mobile Olympijský běh koná na několika místech Česka, jeho hodnoty zůstávají stejné. Pojďme si olympijské hodnoty připomenout:

VÝJIMEČNOST - Nebo také snaha rozvíjet se, a to nejen fyzicky, ale i mentálně. Proto jsme moc rádi, že máme mezi účastníky spoustu běžců, pro které je T-Mobile Olympijský běh prvním běžeckým závodem. Závodem, ve kterém není tak důležité vyhrát, ale užít si ho a být zase o krok blíž zdravému životnímu stylu.


RESPEKT - K sobě samému, k soupeřům, ale i k prostředí. Fair play prostě ke sportu patří a mělo by být součástí života každého z nás. Souhlasíte?


PŘÁTELSTVÍ - Jak řekl Emil Zátopek: “Vítězství je skvělá věc, ale přátelství je ještě lepší.” A pokud vzniká při sportu, nebo se při něm utužuje, je to ideální. I proto jsme rádi, když na start nevyrážíte sami, ale motivujete své přátelé, aby cílovou bránou proběhli s vámi. Co je víc, než společný sportovní zážitek?


Ctíte stejné hodnoty a chcete je podpořit? Přijďte 16. září na start T-Mobile Olympijského běhu, motivujte své přátelé a udělejte zároveň něco pro sebe. Část startovného jde navíc na podporu České olympijské nadace.


Vyberte si lokalitu závodu, registrace končí už 6. září!

Podívejte se, jak vypadal loňský ročník závodu.

líbil se ti článek?