Andrea Sestini Hlaváčková: Běhání vám dá vůli makat a nevzdávat se

Olympijský běh
Olympijský běh
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Česká tenistka a zároveň stříbrná olympijská medailistka Andrea Sestini Hlaváčková se v loni zúčastnila pražského zlatého závodu v 8. měsíci těhotenství. Nyní je pyšnou maminkou a také ambasadorkou letošního T-Mobile Olympijského běhu. Na co se nejvíce těší a jakou radu má pro všechny běžce?

S jakým cílem jste přijala roli ambasadorky T-Mobile Olympijského běhu?

Cílem této akce je rozběhnout v jednu chvíli celé Česko, takže jsem chtěla, aby to rozběhlo i mě. Od doby, co jsem otěhotněla, jsem běhání úplně vynechala ze svého každodenního sportování, takže tohle je pro mě důvod se znovu rozběhat a začít běhat častěji. A taky bych nerada byla v září na závodě za ostudu. (smích)

Čím je tahle akce pro vás jiná?

Mám radost, že je Olympijský běh úzce spojený s celým olympijským týmem a že to sportovci dělají z dobré vůle. Přijdou si v ten den na podporu olympijských myšlenek zaběhat a mísí se tak díky tomu profesionální sportovci se sportovními fanoušky a nadšenci, to se mi moc líbí. A taky jsem ráda, že tím můžeme společně podpořit dobrou věc – sportování dětí z České olympijské nadace. Ne všechny děti mají tu šanci a potřebné finance, přestože sportovat chtějí.

Běhání a tenis – co je pro vás náročnější a z čeho vás víc bolí tělo?

Obojí vnímám jako náročný pohyb a musím říct, že oba sporty teď neřadím mezi svojí primární aktivitu, když se chci zpotit. Překvapivě, že? Ale asi je to tím, že jsem celý život hrála tenis a běhala, tak chci teď zkoušet i jiné sporty a baví mě se hýbat zase trochu jinak. Nicméně běh je pro mě jasnou odpovědí pro všechny, kteří se chtějí dostat do formy a zlepšit kondičku. Ale abych odpověděla – pro mě byl určitě náročnější tenis, ze kterého mě tělo bolelo každý den.

Dá se při běhání využít něco z tenisového tréninku?

Spíš se technika běhu dá využít do tenisového tréninku. V tenisu je ten běh krátký, často se mění směr, takže je to jiný než klasický běh. Z běhání bych do tenisového tréninku přenesla tu vůli makat a nevzdávat se.

Jakou radu máte pro běžce, kteří se připravují na závod?

Určitě ať si pořídí kvalitní boty. Mně samotné se to opravdu vyplatilo, jakmile jsem zvolila špatnou obuv, tak to mělo okamžité následky. Takže dávejte pozor, v čem běháte. A jinou radu vlastně nemám, já budu amatér jako všichni ostatní, co se týče běhání. Teď se chystám si jít zaběhat poprvé po dvou letech a sama začínám postupně trénovat, abych na T-Mobile Olympijský běh byla pořádně připravená!

Poběžte s námi 16. září i vy! Vyberte si jednu z 84 lokalit a postavte se na start vedle olympioniků. Část startovného jde navíc na podporu sportování dětí z České olympijské nadace.

líbil se ti článek?