Po roce u atletiky má stříbro. Běžce Červinku ale čeká těžké rozhodování

ODM 2022
ODM 2022
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Splnil si svůj sen a v cíli neskrýval emoce. Adam Červinka z Kraje Vysočina se atletice věnuje pouze rok, přesto se na Olympiádě dětí a mládeže v Olomouckém kraji umístil v běhu na 1500 metrů na druhém místě. „Úžasné, nemám tomu co vytknout,“ radoval se.

Jak tě Olympiáda dětí a mládeže bavila?
Fanoušci jsou tu úžasní, jejich nadšení a energie nás hnaly kupředu. Podporovali jsme se i vzájemně mezi kraji, což mě těší ze všeho nejvíce. Právě o tom by měl sport být.

Dříve jsi na ODM soutěžil v orientačním běhu na lyžích. Jak velký je to pro tebe rozdíl?
Kromě sportu je největší rozdíl asi v teplotě. Letošní ročník je specifický velkými vedry. To je pro nás atlety asi nejnáročnější, jelikož musíme neustále doplňovat tekutiny a chránit se před úpalem. Kladně hodnotím krátkou vzdálenost mezi sportovišti, tudíž návštěva ostatních sportů ve volném čase pro nás není vůbec žádný problém. Na zimní olympiádě jsem na medaili nedosáhl, letos se mi to ale povedlo.

#ODM2022 | Atletika | 30. 6. 2022

Atletiku, konkrétně běh na 1500 metrů, děláš teprve necelý rok. Jak ses k ní dostal?
Pouhou shodou náhod, dá se říci. Závodně hraji fotbal a dlouhodobě mě trápila rychlost. Oproti soupeřům jsem byl zkrátka příliš pomalý, a tak jsem se rozhodl vyzkoušet atletiku. Primárně jsem se chtěl zlepšit ve startech, ale postupem času jsem zjistil, že vynikám v delších bězích. Na ty se tedy hodlám specializovat.

Vnímáš oproti soupeřům nějakou nevýhodu? V atletice jsi vlastně úplný nováček.
Na začátku jsem určitou nevýhodu pociťoval, ale postupně se do toho dostávám. Základy běhu jsem měl, šlo jen o to vypilovat techniku. Nejvíce jsem musel zapracovat na běžeckém stylu, který je pro každou trať specifický. Momentálně už jsem ve fázi, kdy žádné znevýhodnění neregistruju. Jen na taktických pokynech ještě musím zapracovat.

Kterým směrem by ses chtěl ubírat v budoucnosti? Hodláš kloubit fotbal s atletikou i dál?
Další rok pravděpodobně ano, ale pak se budu muset rozhodnout. Dělat oba sporty na vysoké úrovni prostě nejde. Stále váhám, kterým směrem chci svou kariéru zaměřit. Rozhodování lehké nebude.

A zvládáš oba sporty časově kombinovat?
Časově je to pro mě náročné, moc volného času nemám. Každý den absolvuji minimálně jeden trénink a o víkendech závody a zápasy. Kombinaci obou sportů zatím zvládám, ale jak jsem řekl, uvidíme do budoucna. Mé úspěchy mně dodávají motivaci pokračovat v obou sportech. Nyní se už upínám k příštímu mistrovství republiky v atletice.

 Autor: Jiří Beníšek

líbil se ti článek?