Ples Českého klubu olympioniků byl vřelým setkáním generací

Český klub olympioniků
Český klub olympioniků
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Tradiční ples Českého klubu olympioniků se konal poslední březnový den v Národním domě na Vinohradech. Mezi stovkami hostů byla řada sportovců, kteří se her zúčastnili v minulosti, ale i těch, kteří se na nadcházející olympiády chystají.

Stříbrná olympijská medailistka z Londýna 2012 v tenisu Andrea Sestini Hlaváčková, stříbrný diskař z Moskvy 1980 Imrich Bugár, vicemistryně světa v basketbalu a předsedkyně Komise rovných příležitostí ve sportu ČOV Ilona Burgrová nebo mistr Evropy a vítěz Evropských her 2019 v dráhové cyklistice Tomáš Bábek, byli mezi stovkami hostů plesu.

Český klub olympioniků sdružuje účastníky olympijských her a má aktuálně 911 členů. Pomáhá zajišťovat adekvátní lékařskou a lázeňskou péči a sociální poradenství pro olympioniky let minulých. Díky nadačním fondům také přispívá olympionikům v sociální nebo hmotné tísni po celé republice. Propojuje legendy s jejich nástupci i nejmladší generací ve školách.

„Udělali jsme obrovský kus práce proto, aby se naši olympionici mohli zúčastnit a užít si tento nádherný večer, a aby si tady popovídali o svých radostech, ale i starostech,“ řekl předseda Českého klubu olympioniků Oldřich Svojanovský, který zavzpomínal i na sportovní osobnosti, které se rády tohoto plesu pravidelně zúčastňovaly, ale už tu bohužel nejsou mezi námi.

„Dana a Emil Zátopkovi nebo Věrka Čáslavská milovali tu atmosféru a setkávání se s kamarády olympioniky. Dana i ve vysokém věku dokázala odhodit berle a zatancovat si u cimbálovky. Věrka Čáslavská na parketu vyšvihla provaz. To jsou nezapomenutelné chvíle, které bych vám přál zažít,“ prozradil s úsměvem na tváři Svojanovský.

„Ples Českého klubu olympioniků je velice důležitá akce. Nejenže se zde scházejí staří přátelé, ale potkávají se a propojují se tady i různé generace olympioniků a vždy si spolu mají co říci. Naším úkolem je vychovávat nové olympioniky, a pokračovat v tradici této krásné akce,“ uvedl Petr Graclík, generální sekretář Českého olympijského výboru.

líbil se ti článek?