Plamen míru rozjasnil Krakov. Třetí Evropské hry slavnostně začaly

Evropské hry 2023
Evropské hry 2023
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Početná česká výprava nastoupila před tribuny zaplněného stadionu při slavnostním zahájení Evropských her, které v polském Krakově potrvají do 2. července. Vlajkonoši českého týmu byli freestyle BMX závodnice Iveta Miculyčová a sportovní lezec Jan Kříž. Mezi interprety, kteří vystoupili na pódiu během ceremoniálu, byl i český zpěvák Ben Cristovao.

Byla to velkolepá show propojená světelnými efekty, živými představeními a pěveckými vystoupeními. Pořadatelé Evropských her během ceremoniálu efektně představili slavné osobnosti z historie Polska, jako byli skladatel Frédérick Chopin, astronom a matematik Mikuláš Koperník či papež Jan Pavel II., nadšený sportovec a fanoušek.

Organizátoři v Krakově připomněli i polské sportovní hvězdy nedávné minulosti. Mezi nimi skokana na lyžích Adama Malysze, běžkyni na lyžích Justynu Kowalczykovou či pilota formule 1 Roberta Kubicu.

Zahájeno! 🔥 V polském Krakově oficiálně začaly třetí Evropské hry. olympijskytym.cz/kde-sledovat 🇨🇿 Českou výpravu...

Zveřejnil(a) Český olympijský tým dne Středa 21. června 2023

Slavnostní akce byla po celou dobu plná pěveckých vystoupení. Na pódium se na lanech spustil se songem Future Champs český zpěvák Ben Cristovao. Následně začali na plochu stadionu v Krakově nastupovat sportovní výpravy ze 48 zemí Evropy.

Český tým vedla dvojice Iveta Miculyčová a Jan Kříž. „Byla tady perfektní atmosféra a celé to bylo pěkně připravené. Akorát vlajka byla dost těžká, takže jsem převážnou část nechala na Honzovi,“ řekla Miculyčová, kterou hned den po zahájení čeká obhajoba titulu mistryně Evropy.

A jak si roli vlajkonoše užil sportovní lezec Jan Kříž? „Na začátku jsem byl lehce nervózní, ale jak jsme vešli na stadion, tak to ze mě spadlo. Bylo to fantastické. Moc jsem si to užil. Je to jednou za život, mít možnost nést vlajku na slavnostním zahájení. Celou dobu jsem se snažil dát vlajku co nejvýše, aby byla vidět.“

Slavnostní zahájení vyvrcholilo zapálením Plamene míru. Všechny výpravy a diváci na stadionu sledovali, jak trojice polských sportovců Anita Włodarczyková, Marcin Oleksy, Janusz Pyciak Peciak završila štafetu a zapálila oheň.

Ten symbolizuje čistotu, pravdu, světlo a poznání. Na tuto tradici odkazuje Plamen míru zapálený u příležitosti Evropských her. Plamen je historickým symbolem her a celosvětovou výzvou k míru. Mottem letošních Evropských her, které provázelo celé slavnostní zahájení, je věta: „Jsme jednotní.”

líbil se ti článek?