Pitný režim na míru! Kanoista Rak ladí pyramidu úspěchu

Sport je věda
Sport je věda
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Stačí pár kapek potu, abyste o sobě zjistili víc, než vůbec tušíte. Malý detail, který však může hrát hlavní roli v životní bitvě sportovce. „Vyústění výkonu vnímám jako takový poslední stupínek pyramidy, a ta se skládá z mnoha částeček. Je potřeba je mít vyladěné,“ vysvětluje vodní slalomář Tomáš Rak, proč využil nabídku Českého olympijského týmu na speciální analýzu potu. Díky ní získal pitný režim na míru.

„Obzvlášť ve vrcholovém sportu záleží na každém detailu. Když pak jezdíme závody na rozdíl setin nebo desetin, hledáme cestičky, kudy se posunout vpřed,“ doplňuje bronzový medailista z mistrovství Evropy 2018 v pražské Troji. „Může to být jedna z částí toho detailu, který mi pomůže hlavně v tréninku - abych se připravil líp a v následném výkonu to bylo vidět.“

Tělo si nepřeje, aby bylo poškozováno. Na úrovni centrálního nervového systému pak sportovce vypíná a říká: už máš dost!

Díky analýze potu má sportovec možnost správně nastavit svůj pitný režim během tréninku. Omezí tak například výskyt nepříjemných křečí, které mohou ovlivnit jeho výkon i na delší dobu. „Sportovci se hodně potí, mají málo tekutin ve vnitřním prostředí, začínají být dehydratovaní a ztrácí sodný iont,“ upozorňuje profesor Libor Vítek, expert na problematiku sportovní výživy a poradce Českého olympijského týmu.

Jako parní stroj

Sval pracuje jako velmi neefektivní stroj. Není to žádné perpetuum mobile, které energii vloženou do svalového stahu na sto procent využije. Značné množství tepla, které v důsledku svalové práce vzniká, prostě zmizí ve formě potu. „Účinnost je někde mezi 20 až 30 procenty, parní stroj má 10 až 15 procent, sval se tedy od toho příliš neliší. Energie uteče ve formě tepla. A tím že se vytváří teplo, tělo se přehřívá, a to vede ke snížení tělesné výkonnosti,“ líčí Vítek. „My nechceme, aby se nám sportovci přehřívali, proto se jim snažíme optimalizovat pitný režim.“

tady video

S tekutinou ztrácí sportovec i důležité ionty. „A tělo si nepřeje, aby bylo poškozováno, má spoustu regulačních zpětnovazebných mechanizmů. Na úrovni centrálního nervového systému pak sportovce vypíná a říká: už máš dost, už nesportuj na tuhle maximální intenzitu, sniž to dolu,“ říká Vítek.

A jak taková analýza potu vlastně probíhá?

V předem určené teplotě, která odpovídá běžnému režimu sportovce, proběhne třicetiminutový test na běžeckém trenažéru. „Intenzitu si dopředu zvolíme. Snažíme se zjistit, kolik toho sportovec vypotí. Pomocí speciálních náplastí odebereme vzorek potu a vyšetříme ho v laboratoři,“ říká Vítek. Do celkové bilance se započítává i veškerý příjem tekutin během testu a také výdej nejen v podobě potu, ale i moči. Podle výsledků pak dostane sportovec iontový nápoj na míru.

Tomáše Raka výsledek překvapil. Během půlhodinového testu totiž ztratil 700 gramů na hmotnosti. „Což mi přijde dost. Jsem si vědom, že v pitném režimu mám rezervu, i během tréninku totiž piju převážně vodu. Tohle by mi mohla být cesta,“ uvažuje Rak a Vítek dodává: „Když dojde sportovci během maratonu po stránce dehydratace a iontové disbalance, nespravíte to během výkonu. Tomu musíte předcházet. A o tom celém to je: optimalizovat celý proces, aby mohl sportovec podat maximální výkon.“

líbil se ti článek?