Orientační obojživelník je na své druhé Olympiádě dětí mládeže

ODM 2023
ODM 2023
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

O náročnosti orientačního běhu, klasické i zimní verzi, ví své. Martin Pernička, mladá naděje ze Zlínského kraje, už loni absolvoval letní Olympiádu dětí a mládeže v Olomouckém kraj a nyní vybojoval nominaci také na zimní klání v Královéhradeckém kraji.

Pernička z SKOB Zlín se orientačnímu běhu několik let. „Rodina taky běhá, právě ona mě přivedla k orientačnímu běhu.,” vyprávěl, jak se ke svému oblíbenému sportu dostal. „Na začátku jsem nepřemýšlel o dalším sportu, přece jsme to měli v rodině, ale nakonec trochu zkouším i atletiku. A vzhledem k tomu, že při orienťáku běháme delší trasy, chtěl bych se více zaměřit na běh na dlouhou trať.“

Skloubit školu s trénováním se mu víceméně daří. „Občas kvůli tréninkům a soustředění doháním školu, ale není to nic, co bych nezvládl,“ líčil.

Pernička bojoval o cenné kovy už loni v Olomouci. Na letní Olympiádě dětí a mládeže v Olomouci se mu v klasickém orientačním běhu nejvíc dařilo ve sprintu smíšených štafet, se svými parťáky skončil na sedmém místě a na krátké trati obsadil devátou příčku.  „V normálním orientačním běhu jde proběhnout skrze les, což se tady nesmí. Můžeme jenom po čárkovaných cestách a nemůže se zkracovat. Ale víc se mi líbí letní varianta,” popisoval rozdílnost mezi letní a zimní verzí.

Lyžařský orientační běh je pro něj pouze doplňkovým sportem ke klasickému orientačnímu běhu. „Cílem je nebýt poslední,” pousmál se nad svými ambicemi. V Královéhradeckém kraji bude usilovat o dobré umístění v disciplínách – krátká trať, sprint a štafeta. 

Autor: Adéla Václavíková

líbil se ti článek?