Olympijský podcast: Nejoblíbenější zimní sport v Číně? To neuhodnete

Podcast
Podcast
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Zatímco přípravy letošních her v Tokiu bedlivě sleduje celý svět, zimní hry v Pekingu jsou trochu v ústraní. Přitom začnou ani ne za rok a také je může poznamenat koronavirus. Věnuje se tomu nový díl Olympijského podcastu Radiožurnálu.

Zpravodaj Českého rozhlasu v Pekingu David Jakš vám v Olympijském podcastu prozradí, jak v Číně vnímají zimní olympijské hry, které se za rok uskuteční v jejich zemi a na co si dát v říši středu pozor.

Přestože pořádají zimní hry, Číňané holdují hlavně letním sportům. „Jediný zimní sport, který sledují je krasobruslení. To má velice slušnou televizní sledovanost. Svého času u nich bylo hodně oblíbené rychlobruslení na krátké dráze, tedy short track, který je rychlý, kontaktní sport s pády,“ říká Jakš.

I přes malý zájem o sporty jako je hokej, skoky na lyžích nebo sjezdové lyžování se Číňané na velký sportovní svátek těší. „V jejich zemi bude velká sportovní akce. Berou to velmi prestižně. Nepřipouští si možnost, že by se nevydařila zimní olympiáda, když se jim v roce 2008 povedla ta letní v Pekingu.“

Pokud příští rok v únoru budou moci na hry zavítat i fanoušci z jiných zemí včetně Česka, měli by si dát na některé věci pozor. „Kulturní a historická propast mezi námi a Číňany je velká. Důležité je nemračit se, ale usmívat se. Pak to bude dobré. Problém nastane v situaci, když bude muset řadový člen pořadatelské služby něco sám rozhodnout. Nejsou na to zvyklí a vždy čekají až na pokyn vedoucího,“ upozorňuje zpravodaj Jakš.

Podle odborníka na Čínu to ale nakonec všechno dobře dopadne. „Duch olympiády příjemně překvapí a budou to pěkné hry,“ tvrdí Jakš.

   
líbil se ti článek?