Za rok startuje olympiáda v Pekingu. Český tým může mít až 120 sportovců

Peking 2022
Peking 2022
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Vodní kostka, která při olympijských hrách v Pekingu v létě 2008 hostila plavecké sporty, se promění v ledovou pro turnaj v curlingu. Velkolepé Ptačí hnízdo i tentokrát přivítá slavnostní ceremoniály. Pro rychlobruslení vyrostla půvabná hala připomínající svým tvarem stuhu. Soutěže v big airu se budou konat v areálu vybudovaném v prostorách někdejší továrny, kde chladírenské věže vytvoří pozadí pro videoshow. Trvalá sportoviště pro zimní olympijské hry v Pekingu, které začnou 4. února 2022, jsou připravena. „A ta dočasná mají být hotová v září,“ dodává Martin Doktor, sportovní ředitel Českého olympijského výboru a šéf výpravy.

Za normálních okolností by všechna dějiště zimních olympijských her v Pekingu 2022 včetně tří olympijských vesnic už měl touto dobou se svým týmem prozkoumaná osobně. „Jenže to v současnosti nejde. Takže nám při webináři šéfů misí ukázali sportoviště na videu a pokoje ve vesnicích aspoň na fotkách, i když vybavení v nich pak bude v reálu jiné.

I proto bychom vše potřebovali vidět na vlastní oči. Doufám, že budeme mít možnost navštívit Peking i další dvě centra her v následujících měsících a že proběhnou i testovací soutěže naplánované na podzim a zimu, aby si jednotlivé týmy mohly ozkoušet sportoviště a otestovat i tamní sníh a led,“ dodal Doktor.

„Výzvou pro všechny týmy bude vzdálenost mezi jednotlivými centry her, která od sebe dělí až dvě stě kilometrů."

Jedním z hlavních témat webináře byla také opatření proti šíření nemoci COVID-19. „Ale nikdo teď nedokáže říct, co se bude dít za rok, a tak jsme slyšeli, že se bude vycházet z opatření pro hry v Tokiu a možná se bude řešit něco víc, nebo naopak něco míň. Tématem byla i karanténa, ale uvidíme, jak se vše bude vyvíjet.“

Výprava? Sto až 120 sportovců

XXIV. zimní olympijské hry přivítají 2892 sportovců v 15 sportech, v nichž se rozdá 109 medailových sad. Program začne už dva dny před slavnostním zahájením curlingovým turnajem smíšených dvojic. Nově do něj patří soutěž žen v monobobu, lyžařský big air mužů a žen a smíšené soutěže týmů v shorttracku, skoku na lyžích, jízdě v boulích a snowboardcrossu.

V Pekingu budou probíhat ledové sporty a big air. V Jen-čchingu už je připravené ledové koryto pro soutěže bobistů, sáňkařů a skeletonistů, přímo z místní olympijské vesnice pak vede lanovka na sjezdovky pro alpské lyžování. Čang-ťia-kchou bude domovem pro klasické lyžaře, biatlonisty, akrobatické lyžaře a snowboardisty.

„Výzvou pro všechny týmy bude vzdálenost mezi jednotlivými centry her, která od sebe dělí až dvě stě kilometrů. V horách nás asi také čeká suchý mráz,“ řekl Doktor. Očekává, že výprava bude o něco větší než na předchozích hrách v korejském Pchjongčchangu. „Počítáme s tím, že sportovců bude kolem stovky, pokud se kvalifikují i hokejistky, pak zhruba sto dvacet.“

Přípravy na zimní hry v Pekingu se vzhledem k posunutí olympijských her v Tokiu na letošní rok v mnoha případech extrémně prolínají. „Třeba lékařská osvědčení se mají odevzdávat přesně v době, kdy budeme v Tokiu, takže jsme teď na webináři žádali o posunutí termínů.“

líbil se ti článek?