Olympijský festival. Akce, která inspirovala svět, odstartuje v Praze a Brně 23. července

Olympijské festivaly
Olympijské festivaly
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Olympijské hry v Tokiu budou sice bez zahraničních fanoušků, atmosféru her ale do České republiky přenesou Olympijské festivaly. Nejdelší sportovní akce léta bude trvat 17 dní a nabídne přes 30 sportů k vyzkoušení v každé lokalitě. Hlavním motivem festivalů je návrat dětí ke sportu, proto se poprvé uskuteční i příměstské tábory. Nebudou chybět paralympijské sporty, speciální den pro seniory nebo nová vzdělávací zóna.

„Celé olympijské hry a dění kolem vnímám jako symbol návratu ke sportování. Věřím, že právě v Tokiu vzniknou nové vzory pro mladou generaci, což je v této době velmi důležité,“ říká předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. „Olympijské festivaly tak zprostředkují nejen úspěchy našich reprezentantů, ale umožní dětem si sporty přímo vyzkoušet, často za asistence olympioniků, a následně dostanou od sportovního svazu doporučení na svůj nejbližší oddíl.“

První Olympijský park vznikl v Praze na Letné během olympijských her v Soči v roce 2014. Od té doby se stal pro české fanoušky jejich nedílnou součástí. Mezinárodní olympijský výbor převzal naši myšlenku a šíří je do světa dál. Olympijské festivaly se uskuteční například ve Francii, Austrálii, Litvě, Nizozemí a na Slovensku. Do Prahy se vrací po sedmi letech.

„Je důležité, aby se Praha po pandemii a dlouhém lockdownu dostala zpět do formy. I naše dobrá fyzická kondice hraje roli při tom, jak náš zdravotnický systém a společnost zvládají podobné krizové situace. Sport je jednou z nejlepších forem prevence mnoha zdravotních problémů, proto dotace na podporu sportu a tělovýchovy plní v Praze velmi důležitou roli. Obzvlášť v této době je třeba zůstat co nejvíce fit, fyzicky i psychicky,“ uvedl pražský radní pro oblast sportu Vít Šimral.

Olympijský festival v Praze otevře brány Olympu centra sportu u Stromovky, kde se připravují vrcholoví sportovci. Jedním ze členů je i skateboardista Maxim Habanec, který vymýšlí obsah do zóny Toyota Skatepark. „Pořád věřím, že se do Tokia kvalifikuji, ale zároveň mám obrovskou radost, že můžu připravit různé triky a srandičky do skateparků ve festivalech. Nejdůležitější je totiž mít ze sportování radost.“

„Bezpečnost celé akce je pro nás nejdůležitější."

Olympijské festivaly se řídí aktuálním doporučením k organizování akcí. V Praze bude kapacita areálu 2500 lidí v jednu chvíli během prvního týdne a od 1. srpna se počet zvýší až na 3 000 návštěvníků. Vstupné zůstává stejné jako v předchozích letech, tedy 50 korun. Děti do 12 let, ZTP a senioři nad 65 let mají vstup zdarma.

Na webu olympijskyfestival.cz najdou návštěvníci rezervační systém, který bude sloužit nejen k zamluvení sportoviště, ale hlavně ke koupi vstupenek. Do prodeje přímo u vstupu do festivalu bude každý den uvolněno menší množství lístků. Důvodem je právě regulace počtu lidí.

JOHNY MACHETTE v Brně! Raška expres přijel do stanice Brno - Olympijský festival
(2:38)

„Bezpečnost celé akce je pro nás nejdůležitější. Každý návštěvník se bude muset prokázat buď covid pasem, nebo negativním testem, který si může udělat i v odborném zařízení před vchodem do areálu,“ dodává místopředseda Českého olympijského výboru Libor Varhaník.

Všechny důležité okamžiky nejen ze zákulisí Českého olympijského týmu v Tokiu, ale i z festivalů, přinese olympijská televize Czech team TV, jejíž otevřené studio i zatím tajné moderátory, uvidí návštěvníci Olympijského festivalu v Praze.

líbil se ti článek?