Brno už podruhé zažije Olympijský festival. Poprvé s příměstským táborem a dnem pro seniory

Olympijské festivaly
Olympijské festivaly
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Během Letních her v Tokiu se vrátí Olympijský festival do Brna. Ve sportovním areálu SKP Kometa a přilehlém koupališti Riviéra si návštěvníci od 24. července do 9. srpna 2020 vyzkouší téměř 50 sportů. Chybět nebude akční příměstský tábor pro 400 dětí a během speciálního dne pro seniory se sporty přizpůsobí věku. Festivalová vlna zasáhne i hladinu brněnské přehrady.

„Po úspěchu zimního Olympijského festivalu, který loni na brněnské výstaviště přilákal více než 150 tisíc lidí a přes 100 známých sportovců, jsem opravdu moc ráda, že se nám podaří zopakovat tuto akci při letní olympiádě v příštím roce. Na programu letních olympijských her je mnohem více sportovních odvětví, hry také trvají déle, návštěvníky tak čeká ještě nabitější program, který bude navíc nově cílit i na seniory,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Brněnský olympijský festival se rozdělí na dvě zóny – první bude zahrnovat sportovní areál SKP Kometa, kde vznikne na přelomu července a srpna multifunkční prostor s několika desítkami profesionálních sportovišť a odehraje se zde i Mezinárodní turnaj olympijských nadějí v rugby.

Ochladit se v parných dnech budou moci návštěvníci Olympijského festivalu ve vedlejším areálu koupaliště Riviéra. V této tzv. druhé zóně budou probíhat například kurzy plavání, zápasy ve vodním pólu a výuka nasedání na závodní skif. 1. a 2. srpna břehy brněnské přehrady zaplní jachty, kanoe a paddleboardy.

„Jihomoravský kraj podporuje myšlenku olympijského festivalu, který se stal inspirací pro obdobné projekty v dalších zemích světa. Olympijský festival bude nejen na jižní Moravě, ale i v dalších regionech a zemích skvělou příležitostí, jak propojit jednotlivé reprezentace v Tokiu a jejich fanoušky doma. Věřím, že toto netradiční přiblížení sportů veřejnosti bude mít pozitivní odezvu především u mladé generace. Jsem přesvědčen, že se brněnská olympijská sportoviště v příštím roce na přelomu července a srpna zaplní mladými lidmi nejen z jižní Moravy,“ uvedl hejtman Bohumil Šimek.

Olympijský festival poprvé i nabídne příměstské tábory. Ve spolupráci se Starez Sport si v Brně 400 dětí vyzkouší dvacet různých sportů. Z obou turnusů si kromě skvělých zážitků a medailí odnesou také cenné informace o svých sportovních předpokladech. Příměstské tábory se začnou nabízet v lednu 2020, jejich cena bude stejná jako u běžných táborů.

Vstupné do Olympijského festivalu zůstává jako v předchozích ročnících – tedy padesát korun dospělí, děti do dvanácti let zdarma, stejně jako senioři 65+. Do areálu koupaliště Riviéra zůstává stávající vstupné, se vstupenkou z areálu Kometa se částka sníží o 50 korun.

„Jihomoravský kraj dal České republice řadu olympioniků, a proto jsem rád, že můžeme přenést atmosféru z olympijských her právě do Brna,“ říká předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval a dodává: „ Zároveň jsem hrdý na to, že naši myšlenku, po několika úspěšných edicích, které by bez podpory Jihomoravského kraje a města Brno nevznikly, převzal Mezinárodní olympijský výbor a během olympiády v Tokiu vyroste Olympijský festival v osmnácti dalších zemích. Například ve Francii či Senegalu.“

Novinkou Olympijského festivalu bude speciálně vytvořená edukační zóna zaměřená na historii a současnost olympijských her, olympijské hodnoty a příběhy českých sportovců. Na přípravě obsahu se podílí studenti Masarykovi univerzity v Brně.

ČTĚTE TAKÉ >>> Ostrava už potřetí ožije Olympijským festivalem. Příští léto si dovolenou i olympiádu užijete doma

líbil se ti článek?