Olympijské vítězky radí: Děti rozhýbe smradlavý plyšák nebo bojovka

Děti a pohyb
Děti a pohyb
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Zkušenost jim ukazuje, že děti se chtějí hýbat samy od sebe. „A když jim dáme příležitost, jsou pak do pohybu úplně hrrrr,“ říká Kateřina Emmons, která ve sportovní střelbě vybojovala na olympijských hrách kompletní sadu medailí a vychovává čtyři děti. „Můžeme přidat malé motivátory. Úplně stačí obyčejné věci, které jim dáme na konci celé aktivity.“

Společně s Barborou Špotákovou, dvojnásobnou olympijskou šampionkou v hodu oštěpem a mámou dvou synů, přidaly několik vlastních tipů, jak děti přirozeně rozhýbat.

Večerní bojovka

Stačí docela málo, abyste společně s dětmi viděli svět kolem nás v jiných obrysech. „V zimních měsících, kdy je brzo tma, bereme světýlka z kol a jdeme se projít za tmy. Mnohdy je to zábavnější, než když jdete za světla, protože hnedka vidíte svět jinak a děti to baví. Oba moji kluci si nesou každý svou baterku,“ popisuje Špotáková.

Procházky

Dlouhé procházky proložené například opičí dráhou pobaví děti i dospělé. Navíc rodina tráví svůj společný čas aktivně. „My konkrétně zařazujeme do takové procházky třeba přeskoky kaluže nebo cesty. Taky malinké úseky, na kterých všichni popoběhneme každý podle svého tempa. Je to prima zpestření,“ říká Emmons.

KATEŘINA EMMONS V DVTV

Smradlavý plyšák

Věřte, že tahle pohybová hra, při které přirozeně natrénujete házení, bude děti hodně bavit. „Máme takového starého a opravdu ošklivého plyšáka, o kterém říkáme, že je strašidlo nebo že smrdí. Potom ho po sobě házíme. Ten, koho trefíme, ho musí zase po někom hodit. Něco jako baba, ale házíte po sobě toho plyšáka. Rozhýbe to všechny, dokonce i babičky a dědečky,“ líčí s úsměvem Špotáková.

Jasný cíl a aktivní zapojení

Předat dětem zodpovědnost se v mnoha směrech rozhodně vyplatí! „Na mé děti vždycky funguje, když jim vytyčím jasný cíl a přidáme pěknou odměnu. Někdy jsou to takové věci, které můžou i sbírat, a potom je mezi sebou směňují,“ popisuje Emmons. „Hodně je taky baví, když je do toho aktivně zapojím. Samy vymýšlejí aktivity. Děláme je pak všichni včetně mě, tatínka a pomalu i psů.“

Kešky

Hledání kešek (geocaching) nabízí přirozený pohyb a navíc pořádnou dávku dobrodružství. „Myslím si, že kešky jsou dokonalá věc, protože děti, které nejsou schopny ujít kilometr, najednou ujdou pět a pořád se ptají, kde je další a další. Spoustu věcí se u toho dozví a zároveň i hodně nachodí, nebo naběhají. To je bezva,“ říká Špotáková.

Další inspiraci pro rodiče a děti najdete na rozcestníku k tématu DĚTI SI ZASLOUŽÍ POHYB!

líbil se ti článek?