Olympijské knihy Antverpy 1920 a Los Angeles 1932 přinášejí objevy i příběhy z cesty „přes půl světa“

Olympijské příběhy
Olympijské příběhy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

„Venco, stejně tě porazím, tak co. Pojď si radši lehnout,“ provokoval pozdější olympijský vítěz ve vzpírání Jaroslav Skobla kolegu Václava Pšeničku, který si v úmorném vedru cestou vlakem přes Mohavskou poušť do LA stěžoval, že ztrácí váhu. I tento moment, stejně jako řadu dalších zajímavostí o českých sportovcích, popisuje kniha „Los Angeles 1932: příběh československé olympijské výpravy“. Tu společně s publikací „Antverpy 1920: poprvé na olympijských hrách pod československou vlajkou“ pokřtili v prostorách Armádního muzea Žižkov jejich autor Zdeněk Škoda, předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval, ředitel odboru muzeí Vojenského historického ústavu Praha Michal Burian a čeští olympionici Kateřina Neumannová, Jan Kůrka či Jiří Rohan.

TOP: 4 příběhy z Los Angeles 1932
(3:16)

„Obě knihy mají za cíl zaplnit dosud prázdná místa v historii oficiálních publikací z olympijských her,“ uvedl Jiří Kejval, předseda ČOV. „Jedná se o důkladný průzkum české sportovní historie, kde hledáme poklady a postupně je zpřístupňujeme veřejnosti. V následujících letech zkompletujeme celou řadu a knižně popíšeme zbývající olympiády před rokem 1948, na které se dosud nedostalo.“

Autentické vzpomínky i historické objevy

Kniha „Los Angeles 1932“ podrobně mapuje cestu sedmi československých sportovců a jejich doprovodu na olympijské hry a vyprávějící osobní příběhy a zážitky, zatímco „Antverpy 1920“ připomínají století od první účasti československých sportovců na OH. Obě díla přispívají k pochopení našeho sportovního dědictví a významu olympijského hnutí pro Českou republiku i tehdejší Československo.

„A navíc jsou to opravdu zajímavé příběhy i autentické vzpomínky pamětníků, včetně mnoha historických objevů a uvedení některých skutečností na pravou míru. Dozvíme se například, kdo byl ve skutečnosti vlajkonošem naší výpravy v roce 1920,“ uvedl autor publikací, místopředseda České olympijské akademie Zdeněk Škoda.

Křest doplnila komentovaná prohlídka výstavy sportovních snímků „Karel Novák: malíř sportu“, která je díky dlouhodobé spolupráci Českého olympijského výboru, Vojenského historického ústavu Praha a dalších institucí k vidění do konce srpna v Armádním muzeu. Vstupné na výstavu je zdarma.

Knihy vydává Universum a zájemci si je mohou pořídit online a u dobrých knihkupců.

líbil se ti článek?