NHL je tady! Kolik Čechů do nové sezony nastoupí a kdo si nejvíc vydělá?

Víte, že
Víte, že
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Nejprestižnější hokejová soutěž planety startuje v Praze utkáním mezi týmy Nashville Predators a San Jose Sharks. Dlouholetou oporou Žraloků je i Tomáš Hertl, ten za kalifornský klub odehraje už desátou sezonu a v zámoří si z Čechů i nejvíce vydělá. Kdo naopak vystřídal klubů nejvíce a kdo má v NHL nejtvrdší ránu?

Blokování střel k hokeji neodmyslitelně patří. Od koho ale rána bolí nejvíc? Na AHL All Starts Game vyslal ránu o rychlosti 175,7 km/h karlovarský odchovanec Martin Frk. Devětadvacetiletý obránce tak vytvořil rekord nejen AHL ale i NHL, a překonal tak v této disciplíně urostlého Zdena Cháru.

Na novou sezonu v zámoří se chystá aktuálně 34 českých hokejistů v 19 klubech, což je o dva méně než v předchozím ročníku, do něhož jich zasáhlo 31. Nejvíce z nich nastoupí v dresu Bostonu, konkrétně David Pastrňák, David Krejčí, Tomáš Nosek, Jakub Zbořil a Pavel Zacha.

TOP 9 českých hokejistů
(07:40)

A jak je to věkově? Momentálně nejstarším hrajícím Čechem v NHL je 36letý navrátilec David Krejčí z týmu Boston Bruins. Naopak tím nejmladším je Matěj Blümel, jemuž je 22.

Nejštědřejší smlouvu v zámoří má Tomáš Hertl, který ročně vydělá 8,25 milionů dolarů hrubého. Za ním jsou David Pastrňák s 6,4 miliony a na 6,25 milionů si přijde Jakub Voráček.

Prstenem pro vítěze Stanleyova poháru se pyšní 29 českých hráčů, naposledy jej loni získal brankář Colorada Avalanche Pavel Francouz. V tomto ohledu je nejúspěšnější člen Síně slávy českého hokeje Jaroslav Pouzar, ten je vybojoval hned 3 a stejně jich má i další skvělý útočník Jiří Hrdina.

Češi byli úspěšní i ve sbírání individuálních ocenění. Trofej Hart Memorial pro nejužitečnějšího hráče získal dvakrát Dominik Hašek a jednou Jaromír Jágr. “Osmašedesátka” se může také pyšnit hned pěti trofejemi Art Ross pro vítěze kanadského bodování. Dominátor zase hned šestkrát vyhrál cenu Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře. Milan Hejduk a David Pastrňák se pyšní Maurice 'Rocket' Richard Trophy pro nejlepšího střelce základní části.

Některé rekordy zůstanou nejspíše nepřemožené ještě hodně dlouhou dobu. Jedním z nich je i titul nejlepšího Evropana v dějinách NHL, ten si s obrovským náskokem stále drží Jaromír Jágr s 766 brankami a 1155 asistencemi. V celkových tabulkách nestačil jen na legendu Wayna Gretzkyho. “Džegr” také z Čechů prošel nejvíce týmy zámořské hokejové soutěže, za svou bohatou kariéru jich vystřídal hned devět.

líbil se ti článek?