Neuvěřitelný zážitek a extrémní hrdost! Češi si užili slavnostní zahájení Evropského olympijského festivalu mládeže

EYOF 2023
EYOF 2023
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Byl to večer, na který jen tak nezapomenou. Početná výprava českých sportovců se vydala v neděli 23. července na slavnostní zahájení Evropského olympijského festivalu mládeže (EYOF) ve slovinském Mariboru. Atmosféra na stadionu Ljudski vrt mladé sportovce nadchla.

Přes 5 tisíc diváku, 200 umělců a především 2419 sportovců ze 48 zemí se zúčastnilo slavnostního zahájení Evropského olympijského festivalu mládeže. Český tým vedli jako vlajkonoši cyklistka Daniela Hezinová a atlet Petr Meindlschmid. „Bylo to neuvěřitelné. Když jsme přivedli českou výpravu na stadion, tak jsem cítila extrémní hrdost. Je to pro mě jeden z největších zážitků spojených se sportem,“ zářila nadšená Daniela.

Skvělá atmosféra panovala už v ulicích Mariboru během pochodu všech výprav od olympijské vesnice ke stadionu. „Já byl na začátku trochu ve stresu, ale pak jsem si to užil,“ prozradil druhý z vlajkonošů Petr Meindlschmid.

Slavnostní ceremoniál byl vyprodaný v rekordním čase. Diváci a sportovci si užili světelnou show a vystoupení předních slovinských umělců včetně momentálně nejoblíbenější zdejší hudební skupiny Joker out.

Zahájení se zúčastnili i úspěšní slovinští sportovci jako například bývalá alpská lyžařka a dvojnásobná olympijská vítězka Tina Maze a nechyběla ani slovinská prezidentka Nataša Pircová Musarová, která prohlásila Evropský olympijský festival mládeže za zahájený.

Následně Plamen míru zažehl inspirativní dvacetiletý sportovec Tim Marovt, který před osmi lety ochrnul na dolní končetiny při nehodě během surfování. Nevzdal se a znovu se díky rehabilitacím a tréninku dokázal postavit na nohy a vrátit se zpět do normálního života.

Předseda Evropských olympijských výboru Spyros Capralos mladým sportovcům řekl, že Evropský olympijský festival mládeže je prvním uskutečněním jejich olympijského snu a představuje zlom na začátku jejich kariéry. „Není pochyb o tom, že tady uvidíme sportovat hvězdy budoucnosti. Řada vítězů EYOF později získala medaile na Evropských i olympijských hrách,“ dodal Capralos.

Výkony mladých sportovců na Evropském olympijském festivalu mládeže v Mariboru můžete živě sledovat ZDE.

Novinky z českého týmu na EYOF 2023 sledujte na webu olympijskytym.cz, sociálních sítích ČOT a stáhněte si i olympijskou aplikaci, ať vám nic důležitého neunikne.

líbil se ti článek?