Nepřemožitelní! Základní škola z Kroměříže poosmé ovládla Finále Sazka Olympijského víceboje

Olympijský víceboj
Olympijský víceboj
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Zlatá štace nekončí. Žáci základní školy z Oskola Kroměříž už poosmé vyhráli Republikové finále Odznaku všestrannosti. Stali se tak nejlepším ze 45 týmů, které na tradiční akci v Brně startovaly. Obhájci titulu se scházeli už v srpnových týdnech a specificky se zaměřovali na deset disciplín odznaku. „Je to tak, snažili jsme se svědomitě připravit,“ poodhalil Vítězslav Tesařík, vedoucí družstva kroměřížské školy. „Chtěli jsme také děti motivovat a živit v nich vlastně už tradici našich vítězství. Vzali si to za své.“

Jeho svěřenci nakonec předvedli neuvěřitelný výkon ve druhém dni a vyšvihli se znovu na první místo soutěže, do které nastoupilo 584 účastníků z celé České republiky.

Jaké je tajemství úspěchu zlaté party z Kroměříže? „Kouzelnou hůlku nemáme, jen se všem disciplínám desetiboje pravidelně věnujeme,“ poodhalil Tesařík, který se i s kolegy žákům poctivě věnuje právě v hodinách tělocviku i mimo ně.

Pod dohledem olympioniků

Republikové finále je složeno z deseti disciplín, které žáci plní ve dvou dnech. Jde například o kliky, skákání přes švihadlo, dribling s basketbalovým míčem, skok do dálky nebo hod kriketovým míčkem.

Sport by měl být přirozenou cestou, jak trávit volný čas.

I letos snažení malých závodníků sledovali čeští olympionici. Patronem dvanáctého Republikové finále Odznaku všestrannosti Sazka Olympijského víceboje byl kanoista Lukáš Rohan. Od stříbrného olympijského medailisty z tokijských peřejí si nejlepší tým přebral stříbrné pamětní medaile od České mincovny, na nichž je právě Rohan vyobrazen. „Je to fajn pocit vidět na vlastní oči, jak se dětem líbí a mají z ní radost,“ řekl vodní slalomář.

Finále Sazka Olympijský víceboj je v plném proudu! 🤩 👧👦 Na 650 mladých sportovců z celého Česka soutěží v Brně v deseti disciplínách o Odznak všestrannosti. 🏅 #BeActive

Zveřejnil(a) Český olympijský tým dne Pátek 9. září 2022

Sport je podle něj nedílnou součástí vzdělávání a patří k dětství. „V poslední době ale dostává ránu za ranou, i proto je potřeba děti ke sportu přivést a motivovat k pohybu zábavnou formou. To pro mě představuje Olympijský víceboj, doplnil na adresu projektu, jehož je ambasadorem. „Sport by měl být přirozenou cestou, jak trávit volný čas.“

Na exhibici olympioniků kromě něj dorazili ještě atleti Denisa a Adam Helceletovi, Jakub Holuša a Petr Svoboda, dráhový cyklista Tomáš Bábek, snowboardcrossařka Vendula Hopjáková, fotbalista Petr Švancara nebo plavkyně Lucie Svěcená.

Gesto fair play

Mladé sportovce tradičně podpořil i Český klub olympioniků. Na atletický stadion VUT Brno dorazili ikony českého sportu v podobě olympijského šampiona v dráhové cyklistice Jiří Daler, dvojnásobní olympijští medailisté bratři Svojanovští nebo členka stříbrného gymnastického z olympijských her v Římě a Tokiu. „Je to skvělý projekt,“ ujistil Daler. „A byl bych moc rád, kdybychom některé děti v budoucnu mohli sledovat na olympijských hrách.“

Na Republikovém finále Odznaku všestrannosti se sportovalo v duchu fair play. Společnost Sazka nejlepší čin ohodnotila zbrusu novým kolem, který Natálii Kosové předala Šárka Strachová, předsedkyně Českého klubu fair play. „Žákyně ZŠ Karla IV. Z Nového Bydžova v závodě na 1000 metrů pomohla omdlévající soupeřce. Počkala na pomoc a teprve potom závod dokončila,“ prozradila Strachová.

líbil se ti článek?