Mladí čeští sportovci jedou na Slovensko pro symbol lásky i za démonickou bytostí

EYOF 2022
EYOF 2022
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Už v neděli 24. července startuje v Banské Bystrici Evropský olympijský festival mládeže (EYOF), kterého se zúčastní i 71 českých sportovců ve věku 14 až 18 let. O co budou na Slovensku bojovat a kdo jim bude dělat ochránce?

Připraveni zazářit! Takové je heslo letošního Evropského olympijského festivalu mládeže, kam přijede ze 48 zemí Evropy 3500 sportovců. V Banské Bystrici budou soutěžit atleti, tenisté, volejbalisté, plavci nebo judisté.

Celkem se utkají o 842 medailí, které budou mít tvar srdce. „Návrh medailí vznikl před dvěma roky, ale současná válečná situace způsobila, že symbol lásky v medaili vnímám i jako touhu po přátelství mezi soupeřícími krajinami a jako odmítnutí násilí,“ uvedl autor medailí Karol Krištofovič.

Kromě medailí obdrží nejlepší sportovci i maskota mládežnické olympiády, a to hornického skřítka Bystríka. Město Banská Bystrica je spojené s pověstmi o permonících, kteří jsou démony, jenž obývají a střeží doly, ale hlavně ochraňují a pomáhají horníkům.

Maskot Bystrík se nebude vyskytovat v dolech, ale na sportovištích, kde bude obveselovat nejen reprezentanty, ale i fanoušky.

líbil se ti článek?