Miraitowa, Someity a další. Seznamte se, tihle roboti vylepšují olympiádu v Tokiu

Tokio 2020
Tokio 2020
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Olympijské hry v Japonsku jsou pohledem do budoucnosti. Stará se o to partička robotů vyvinutých speciálně pro Tokio. Na stadionech budou usnadňovat orientaci, roznášet občerstvení, sbírat sportovní náčiní, ale komfort zvýší i divákům doma u televize.

Aby byly olympijské hry v Tokiu nezapomenutelné, rozjely japonská vláda a vedení metropole akci Tokyo Robot Project. Podílí se na ní společnosti Toyota a Panasonic ve spolupráci s odborníky na robotiku. Jejich cílem však není jen ohromit svět, ale pomáhat lidem uskutečňovat sny.

„Už od roku 2004 vyvíjíme roboty, které mají pomoci osobám neschopných samostatného pohybu. Heslo mobilita pro všechny však neznamená pouze fyzický pohyb, ale rovněž virtuální mobilitu a další způsoby, jak zažívat nové věci,“ popsal Nobuhiko Koga, šéf výzkumného střediska Toyoty. Seznamte se s olympijskými roboty…

Roboti maskotového typu

Kamarádi do deště. To jsou modrobílý Miraitowa a růžovobílá Someity, roboti a zároveň maskoti Her. Lidem budou mávat, potřásat si s nimi rukama, vyjadřovat různou mimiku, zdravit sportovce a fanoušky na stadionech a dalších místech souvisejících olympiádou. Miraitowa a Someity dovedou rozpoznat osoby pomocí kamery umístěné na hlavě. Jejich těla jsou pro dostatečnou pohyblivost vybavena hned několika klouby.

Humanoid T-HR3

Robot s lidskou postavou. Ovládá ho operátor, respektive zrcadlí jeho pohyby. Technik T-HR3 sedí ve speciální židli, končetiny má připojené ke snímačům pohybu a na hlavě má brýle s rozšířenou realitou. Pohyby jeho končetin se bezdrátově přenáší přímo do stroje, který je s drobným zpožděním kopíruje

Pomáhá mu v tom 32 motůrků v 29 kloubech a ohebných částech těla. T-HR3 si může plácat se sportovci a dokonce si nimi vést konverzaci. „Maskoti a T-HR3 jsou v podstatě avatarští roboti, kteří jsou ovládáni vzdálenými lidskými operátory,“ uvedl Tomohisa Moridaira z výzkumného a vývojového oddělení Toyoty.

T-TR1

Nemůžete nebo nechcete cestovat do Japonska? Nevadí! Díky tomuto robotovi, který byl vyvinut v Toyota Research Institute v USA, si budete připadat jako byste byli přímo v centru dění. T-TR1 je vybaven kamerou zabudovanou nad obrovským displejem v životní velikosti. Tím perfektně poslouží pro zprostředkovávání dění na sportovišti i v komunikaci se samotnými sportovci či s kýmkoliv jiným.

HSR a DSR

Roboti HSR (Human Support Robots) a DSR (Delivery Support Robot) budou k mání hlavně během atletických soutěží na Národním stadionu. Pomoci umí všem, ale speciálně budou obsluhovat diváky upoutané na vozík. HSR, kteří v nemocnicích fungují už několik let, mají za úkol uvádět hosty k sedadlům, radit, kdy a kde se jaká disciplína koná a dopravovat jim občerstvení či jiné věci, o které si řeknou. Váží 35 kg a zvládají nosit menší předměty do hmotnosti jednoho a půl kila.

Pomáhá jim k tomu i robotická paže. DSR, vyvinutí speciálně pro hry v Tokiu, pak budou divákům roznášet nápoje a další zboží, které si diváci objednají pomocí speciálního tabletu a odvážet odpad. Svým větším HSR kolegům umí s čímkoliv helfnout. Tito roboti umí detekovat překážky a vyhnout se jim. Hravě si poradí i v přeplněných halách. Z hlediska prevence šíření covid-19 mohou poskytovat servisní asistenci a minimalizovat přímý kontakt mezi lidmi.

 

Field Support Robot (FSR)

Tyhle mašinky poslouží například v atletických disciplínách. Díky autonomnímu systému řízení dovedou sami vyhledat určité předměty, např. oštěpy, disky či kladiva a dovézt je co nejrychleji tam, kam je potřeba, čímž nahradí práci dobrovolníků a rozhodčích. Například v ragby mohou vozit míč do středu hřiště před výkopem.

Po cestě se samozřejmě umí vyhnout lidem a jakýmkoliv překážkám. V terénu umí jet rychlostí až 20 km/h a po nabití vydrží až 2 hodiny. Na stadionech se objeví ve dvou provedeních – jedno vypadá jako miniaturní verze autonomní Toyoty e-Palette EV, druhé se podobá klasickému japonskému taxíku.

Víte, že: Letos uplynulo sto let od chvíle, kdy se v pražském Národním divadle při premiéře hry Karla Čapka R.U.R. poprvé objevilo slovo robot (vymyslel ho jeho bratr Josef Čapek).

líbil se ti článek?