Korejské déjà vu. Olympijské hry mládeže měly i díky kulisám z roku 2018 speciální atmosféru

KANGWON 2024
KANGWON 2024
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Před šesti lety se na těchto sportovištích rozdávaly olympijské medaile, některé výjevy tak působily jako déjà vu. Olympijské hry mládeže 2024 v jihokorejském Kangwonu se konaly ve stejných kulisách jako hry v Pchjongčchangu a mladí sportovci jejich průběh do jednoho obdivovali. „Přijde mi neskutečné, že jsem závodila v Jižní Koreji. Někde, kde byla olympiáda. Tratě byly těžké, ale užívala jsem si to. A jsem strašně ráda, že jsme všichni bydleli pohromadě v olympijské vesnici,“ líčila běžkyně na lyžích Kateřina Dušková.

Stejně jako v roce 2018, také tentokrát panovala na sportovištích elektrizující atmosféra. „Bylo to úžasné. Jak diváci povzbuzovali, chtěli si s každým plácnout. Nedokážu to ani pořádně popsat, bylo to pro mě skoro až neuvěřitelné,“ vyprávěla Natálie Nejedlová, která soutěžila ve skoku na lyžích i severské kombinaci. „Atmosféra tu byla skvělá. Kluci hráli před takovým publikem poprvé,“ doplnil trenér stříbrného hokejového týmu Milan Razým.

Na medaile sice nemohl dosáhnout každý, přesto všichni z Kangwonu odjeli o něco bohatší. Například o nová přátelství. Spousta mladých sportovců totiž poprvé zažila velkou mezinárodní akci, na níž není na rozdíl od běžných závodů pouze v bublině své disciplíny. „Setkávali jsme se i s dalšími sportovci. Nejvíc mě bavilo vyměňovat odznáčky, díky čemuž jsem se mohla bavit s lidmi z nejrůznějších zemí,“ prozradila krasobruslařka Klára Vlčková.

Jiní si zase odvezli motivaci do dalších tréninků. „To, co tady, už asi jinde, než na velké olympiádě, nezažijeme. Měli jsme výbornou partu, i proto jsme to dotáhli takhle daleko. Je to pro nás úspěch a velká motivace do budoucna,“ hodnotil hokejový obránce Lukáš Kachlíř.

Zázemí Českého olympijského týmu i dalších výprav vyrostlo v olympijské vesnici. „Měli jsme skvělé podmínky k tomu, abychom mohli podat co nejlepší výkony,“ ujišťovala Vlčková. Vedle samotného ubytování v areálu nechyběly ani posilovna či jídelna. „Každý den jsem se přejedl. Bylo tam několik sekcí – korejské jídlo, italské jídlo a spousta dalšího. Za mě byl rozhodně nejlepší hall food a různé krevetové pokrmy,“ barvitě popisoval krasobruslař Jáchym Novák. „A nejhorší byl divný puding, ten nedoporučuju,“ se smíchem dodal.

Připravený byl také doprovodný a vzdělávací program. Mladým sportovců byla prezentována témata, která v budoucnu využijí ve svých kariérách – ať už jde o antidoping, bezpečné prostředí ve sportu nebo třeba mediální problematiku.

A některým zbyl čas i na prozkoumání korejské kultury nebo fandění reprezentačním kolegům a novým kamarádům z jiných disciplín. „Byli jsme se podívat třeba na krasobruslení i do přímořského města Kangnung. Moc jsem si to tady užila a byla to skvělá zkušenost,“ uzavřela bronzová snowboardistka Vanessa Volopichová.

líbil se ti článek?