Dvojité české zastoupení v nejladnější disciplíně! Nadační svěřenci vsadili na sourozeneckou sílu

KANGWON 2024
KANGWON 2024
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Společně vyrůstali a sdíleli vášeň k ladným pohybům i propracovaným choreografiím. Svého propojení se sourozenci Klára a Tomáš Vlčkovi rozhodli využít, a tak sólovou krasobruslařskou dráhu vyměnili za tanec na ledě. Přestože taneční pár tvoří teprve rok a půl, nominovali se už na Olympijské hry mládeže v jihokorejském Kangwonu. „Je pro nás pocta, že jsme mohli reprezentovat Českou republiku. Dostali jsme se sem i díky České olympijské nadaci a za to jí moc děkujeme,“ vyprávěl Tomáš.

POCTA A HRDOST REPREZENTOVAT! ❤️ „Moc děkujeme! Je to pro nás splněný sen!“
(0:44)

Když poprvé vstoupili do haly, v níž probíhaly rovněž soutěže na olympijských hrách v roce 2018, trochu je to vystrašilo. „Bylo tam hodně lidí, takže to byl větší stres. Jakmile nám ale začala hrát hudba, tak to z nás všechno spadlo a začali jsme si to užívat,“ líčil čtrnáctiletý krasobruslař a pokračoval: „Nejlepší pocit je, když jedete poslední prvek na konci volné jízdy a můžete do toho dát všechno. Protože už víte, že bude konec.“

V Jižní Koreji předvedlo duo na ledě dvě vystoupení – rytmický tanec a volnou jízdu. „Byl to zatím největší závod naší kariéry. Moc jsme si to užili, máme odsud spoustu zážitků, na které rozhodně nikdy nezapomeneme. Je to splněný sen,“ popisovala o rok starší Klára.

Dostali jsme se sem i díky České olympijské nadaci a za to jí moc děkujeme.

V cestě za tím snem jim pomohla i Česká olympijská nadace, která podporuje děti od šesti do 18 let ze znevýhodněných rodin. Rozhodujícím faktorem přitom není talent, ale chuť se pravidelně hýbat. Sourozencům z Brna začala pravidelně finančně přispívat na výdaje spojené s krasobruslením v roce 2016.

A i přesto, že si jedno velké sportovní přání aktuálně splnili, už myslí na další. „Sen je velká olympiáda. Budeme pro to muset stokrát víc trénovat a bude to dlouhá cesta, ale věřím, že se tam jednou dostaneme,“ uzavřela mladá sportovkyně.

Zvedačkami k úspěchům

Vedle sourozenecké dvojice se ve stejné disciplíně představil také další český pár – Jáchym Novák a Andrea Pšurná. „Na tanečních párech mě nejvíce baví ta ladnost, společný tanec. Když je člověk v páru, vyzní to úplně jinak,“ vyprávěl Jáchym. „A taky na to člověk není sám,“ přidala Andrea.

Že jim to společně jde předvedli i v Jižní Koreji, kde si vytančili šestou příčku. „Pro rytmický tanec bylo letos zadání 80. léta, ve volné jízdě jsme chtěli ztvárnit pohádkový příběh, hráli jsme si tam s andělem a démonem,“ popisoval krasobruslař. „V našich jízdách jsou prvky, na kterých potřebujeme zapracovat. Ale myslím, že naše zvedačky jsou na dobré cestě, ty nám jdou. Užili jsme si to a atmosféra byla super,“ doplnila jeho taneční partnerka.

A stejně jako pro Vlčkovy, také pro ně byly Olympijské hry mládeže zkušeností, která je bude motivovat dál. „Viděli jsme, jak skvělé to tady je a doufáme, že se na velkou olympiádu dostaneme co nejdřív. Musíme vydržet trénovat tak, jak trénujeme teď. Každý den se snažit odvést co nejlepší práci. Neříkáme, že příští olympiáda je naše, ale věříme, že jednou to určitě vyjde,“ uzavřel odhodlaně Jáchym.

líbil se ti článek?