Jsme absolventi! Program Sportovní diplomacie má za sebou už třetí ročník

Sportovní diplomacie
Sportovní diplomacie
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Basketbalistka Ilona Burgrová, cyklista Jiří Ježek, lyžařka Klára Křížová… Tito a další bývalí či současní sportovci absolvovali vzdělávací program Sportovní diplomacie, který připravuje Český olympijský výbor ve spolupráci s Vysokou školou ekonomickou. V zatím posledním ročníku 2019/20 přibylo 19 absolventů. Co studenty nejvíce v programu bavilo a jaké dovednosti získali?

Uplatnění sportovce po skončení vrcholové kariéry, motivace rozhodčích v šermu, zřízení centra příbřežního veslování nebo zvýšení atraktivity moderního pětiboje – i to byla témata, která ve svých pracích řešili studenti třetího ročníku vzdělávacího programu Sportovní diplomacie.

Studium, které připravuje Český olympijský výbor ve spolupráci s Vysokou školou ekonomickou, Slovenským olympijským a sportovním výborem a dalšími institucemi, absolvovalo již 56 účastníků.

"Měli jsme možnost si vytvořit úžasnou partu, zjistit jeden od druhého spoustu nových informací. Program byl bezvadně vyvážený a jednoznačně nám rozšířil obzory."

„Za mě to byl skvělý prostředek, jak zjistit něco nového o tom, jak se komunikuje ve světě na sportovní diplomatické úrovni. A taky příležitost, jak poznat novou skupinu stejně smýšlejících lidí. Měli jsme možnost si vytvořit úžasnou partu, zjistit jeden od druhého spoustu nových informací. Program byl bezvadně vyvážený a jednoznačně nám rozšířil obzory. Shodli jsme se, že kdyby existovalo navazující studium, hlásíme se do něj. Nejen kvůli znalostem, ale také bychom rádi udrželi partu co nejdéle,“ řekl Libor Kubrycht.

Ve své práci se věnoval zřízení centra příbřežního veslování v návaznosti na potřeby Českého veslařského svazu ve vztahu k zapojení tohoto sportu do programu olympijských her. Zjistil, že řada evropských federací nemá ustanovený národní tým nebo organizační strukturu či svoje zázemí u moře nebo oceánu.

„Nám už se podařilo domluvit lokaci v Portugalsku, kde budeme mít stejné podmínky jako pro olympijské hry v Paříži. Navíc je to kousek od Afriky, kde budou děti na Olympijských hrách mládeže v Senegalu v roce 2026 startovat už čistě jen v příbřežním veslování,“ popsal Kubrycht.

Pracuje se na akreditaci postgraduálního vzdělání

Studijní program se věnuje oblastem sportovní diplomacie, organizace a financování sportu, práva, negociace a argumentace, komunikace a práce s médii, managementu a marketingu, základům protokolu a etikety nebo mezikulturní komunikace. Absolvovali ho zástupci olympijských i neolympijských sportů, mezi nimi také olympionici v běhu na 800 metrů Lenka Masná a Jozef Řepčík ze Slovenska nebo třeba biatlonistka Barbora Tomešová.

„Práce všech absolventů měly vysokou úroveň a jsem přesvědčený o tom, že budou přínosné pro sportovní organizace, které své zástupce do programu vyslaly. V tomto ročníku se sešla skupina nadšených mladých lidí, kteří mají chuť i vůli posouvat věci ve sportovním prostředí vpřed. Věřím, že budou úspěšní v domácí i mezinárodní sportovní diplomacii a pomohou českému sportu na obou úrovních. Právě kvůli tomu, abychom pomohli nové mladé generaci zástupců sportovních svazů, jsme tento studijní program připravili,“ řekl Roman Kumpošt, místopředseda Českého olympijského výboru pro mezinárodní vztahy.

jméno příjmení
Roman Kumpošt
narozen
12. 12. 1962,
pozice / funkce
Místopředseda ČOV (zahraniční vztahy)
sociální sítě
popis / podrobnosti

V 80. a 90. letech reprezentoval v severské kombinaci. Od roku 1987 je funkcionářem Svazu lyžařů ČR, v letech 2002–2004 byl jeho prezidentem. Od roku 1989 působí ve vedení Mezinárodní lyžařské federace a od roku 2010 je členem jejího předsednictva.


Podílí se na pořádání vrcholných sportovních akcí. V letech 2004–2007 vedl organizační tým mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci, byl prezidentem organizačního výboru Evropského olympijského festivalu mládeže v Liberci v roce 2011 a juniorského mistrovství světa v klasickém lyžování o dva roky později. Od roku 2011 působí ve Výkonném výboru ČOV.


V současnosti je také členem komunikační komise Mezinárodního olympijského výboru a působí ve správní radě EOC EU Office. Roku 1986 zakončil studia na Strojní fakultě Technické univerzity v Liberci a následně zde působil jako odborný asistent. Je ředitelem inženýrské společnosti STEINEL Technik a vlastníkem společností Terzet a SMS Design.

Závěrečné práce budou dostupné na webu Duální kariéry, jejíž je vzdělávací program Sportovní diplomacie součástí. Stejně jako v předchozím ročníku byly vyhodnoceny i nejlepší práce. „Ty ale chceme vyhlásit, až bude možné se potkat osobně. Už v tomto ročníku proběhly některé moduly i všechny závěrečné prezentace on-line a vzhledem ke stávající situaci tento rok čtvrtý ročník Sportovní diplomacie neotevřeme. Ale tento čas využijeme k dalšímu zlepšení obsahu a programu a také na dokončení prací k akreditaci manažerského postgraduálního vzdělání Master of Public Administration,“ dodal Roman Kumpošt.

líbil se ti článek?