Jihomoravští hokejisté se po sérii výher vyšvihli až do závěrečných bojů

ODM 2023
ODM 2023
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Byl to parádní zážitek! Na poslední den Olympiády dětí a mládeže zavítaly početné krajské výpravy na zimní stadion ve Vrchlabí, kde povzbuzovaly své hokejisty. Souboj o 5. místo rozjely týmy Jihomoravského kraje a Vysočiny. Bubny diktovaly mohutné chorály a skvělou atmosféru si s fanoušky užívali i samotní hráči. Kdo se nakonec radoval z umístění v nejlepší pětce?

Celou pouť turnajem na Olympiádě mládeže nerozjeli Jihomoravané podle svých představ. V první čtveřici utkání bodovali jen díky dvěma remízám. Oba středeční zápasy ale vyšly na výbornou a rázem se tým reprezentující jižní Moravu vyšvihl na třetí místo v tabulce, které zaručuje boj o umístění.

„Sice jsme hráli až o páté místo, ale na druhou stranu jsou ve finále dva týmy, se kterými jsme hráli ve skupině. Dalo by se říct, že kromě finalistů jsme s nikým neprohráli. Jinak jsme měli dobré výsledky a hráli jsme solidní hokej,“ narážel trenér Rudolf Cakl na úspěchy Moravskoslezského a Plzeňského kraje v semifinále.

V boji o páté místo se Jihomoravský kraj střetl s Vysočinou, která skončila na třetím místě skupiny A díky lepšímu vzájemnému utkání s Pardubickým krajem. Do úvodu duelu naskočili rozjetí Jihomoravané bleskově a hned v 6. minutě šli do vedení, kdy po krásné individuální akci skóroval kapitán Tomek.

V první patnáctiminutovce bylo k vidění ještě několik stoprocentních příležitostí, ale další branka už nepadla. „Myslím si, že jsme od začátku hráli lépe, než soupeř. Po první třetině mohl být rozdíl ve skóre větší než 1:0,“ poznamenal střelec úvodní branky.

Turnaj byl výborný, jsem moc rád, že jsem si tu mohl zahrát.

Hokejisté Vysočiny hráli poněkud nedisciplinovaně, ale i ve vlastním oslabení dokázali po chybě obránce vyrovnat. „Na přesilovky jsme měli signály, ale moc nám to nevycházelo, Vysočina dobře držela svoje postavení. Šance tam byly, akorát je musíme příště proměnit,“ popsal tuhou obranu soupeře Petr Tomek. 

Přetahovaná ale pokračovala dále. Po brankách Šichtaře, dorostence Komety Brno, a Lukáše svítilo na tabuli nerozhodné skóre 2:2. Necelou minutu před druhou sirénou rozjásal Jihomoravany dorážející Kubín. „Dva góly jsme soupeři nahráli, neměli moc šancí a my jsme jim vlastně ty příležitosti sami darovali. Potom jsme naštěstí využili i naši šanci a znovu jsme odskočili do vedení,“ popsal dění ve druhé třetině kapitán týmu.

Chceš víc fotek z Olympiády dětí a mládeže?! ❤️ 👉🏻 olympijskytym.cz/ODMfotky

Zveřejnil(a) Český olympijský tým dne Středa 25. ledna 2023

V závěrečné části mohl vše rozseknout právě Petr Tomek, který se propracoval do skvělé pozice mezi kruhy. „Chtěl jsem trefit prostor pod lapačkou, ale gólman byl tentokrát lepší. Kdyby to tam padlo, myslím si, že by bylo rozhodnuto.“ I tak tempo utkání diktovali Jihomoravané a po gólu do prázdné branky vypukly bouřlivé oslavy.

Zbylých dvacet vteřin herního času si svěřenci Rudolfa Cakla pohlídali a po zásluze vybojovali páté místo na turnaji. „Myslím si, že jsme byli od začátku jednoznačně lepší a potvrdili to na konci i trenéři soupeře. Kluci vyhráli poslední dva zápasy ve skupině, začali si věřit a šli do zápasu s tím, že ho prostě urvou,“ zhodnotil působení na turnaji jihomoravský trenér Cakl.

#ODM2023 | Lední hokej - Trutnov | 26.1.2023

S ním souhlasil i kapitán Tomek. „Do zápasu jsme vstoupili rychle, byli jsme lepší a řekl bych, že jsme zaslouženě vyhráli. Turnaj byl výborný, jsem moc rád, že jsem si tu mohl zahrát. Všichni ze sebe vydali maximum a dopadlo to tak, že jsme nakonec pátí, takže super.“

Autor: Štěpán Navrátil

líbil se ti článek?