„Je to pecka!“ První den EYOF a hned skvělý výkon českých běžců

EYOWF 2022
EYOWF 2022
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Šlápli do toho! Evropský olympijský festival mládeže odstartoval ve Finsku prvními závody a v běhu na lyžích se dařilo českým závodníkům. Dva z nich skončili v top ten a kompletní čtveřice reprezentantů se vešla mezi dvacítku nejlepších.

Skvělé počasí i trať. Čeští běžci na lyžích odstartovali do distančního závodu klasickou technikou na 10 kilometrů a dařilo se jim parádně. Do poloviny závodu byl v první pětce Jiří Tuž a v desítce nejlepších se držel ještě Ondřej Pilař.

Pilař pak měl skvělý závěr závodu a doběhl na skvělém pátém místě. „Je to pro mě velká pecka. Vůbec jsem s tím nepočítal a do teď nechápu, co se stalo. Je to šílené,“ usmíval se spokojený běžec, kterého dělilo od medaile 18 vteřin.

„Víme, kdo tady jezdí. Ta rivalita tady na Evropském olympijském festivalu mládeže je, a my to máme rádi,“ řekl Pilař, kterého stejně jako jeho parťáky čeká ve středu závod na 7,5 kilometru.

V úvodním závodě běžců byl z Čechů desátý Jiří Tuž, o místo za ním Daniel Oskar Hozák a devatenáctý Matyáš Bauer. „Startoval jsem jako první, takže sníh ještě tolik nepřituhoval, ale nějak jsme to zvládli,“ hodnotil výkon českých běžců Matyáš Bauer.

V závodě dívek se blýskla dvanáctou příčkou Nela Půbalová. Jedenatřicátá byla Tereza Prokešová, Ivana Vránová skončila čtyřicátá a o devět míst za ní doběhla Karolína Dvorská.

Ve Vuokatti Češi soutěžili v pondělí ještě v rychlobruslení. V závodě na 1500 metrů skončila Barbora Gáková na 16. místě a Matěj Popl se v závodě chlapců umístil jako sedmnáctý.

Novinky z českého týmu na EYOF 2022 sledujte na webu olympijskytym.cz, sociálních sítích ČOT a stáhněte si i aplikaci, ať vám nic důležitého neunikne.

líbil se ti článek?