Jaký je skejťák Habanec běžec? Neumím to vzdát a běžet pomalu

Olympijský běh
Olympijský běh
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Na skejtu začal jezdit v pěti letech na doporučení staršího bráchy. Předtím zkoušel Maxim Habanec florbal nebo fotbal, ale při kolektivních sportech ztrácel motivaci a z úspěchů neměl takovou radost. Volnost a svoboda zvítězily.

„Neumím si představit, že bych měl na tréninku trenéra. Asi by mi to vadilo. Mám ho jen na kondiční přípravu,“ říká první Čech, který zvítězil v závodě Světového poháru. V době pandemie koronaviru musel na čas, co se týká tréninku, improvizovat.

„Hodně jsem cvičil venku a častěji chodil například běhat,“ vypráví devětadvacetiletý skateboardista. A právě běh se mu letos coby ambasadorovi T-Mobile Olympijského běhu bude hodit.

Táta mi říkal, že sportovec by neměl být zdatný jenom tělem, ale i hlavou a toho jsem se snažil držet.

„Běží se pro dobrou věc, bude to výzva,“ připomíná Habanec, že peníze ze startovného obdrží Česká olympijská nadace, která podporuje ve sportování děti ze sociálně znevýhodněných rodin.

Kromě dobrého skutku má Maxim i další motivaci. „Bude taky super být na startovní čáře se spoustou dalších sportovců, které normálně nepotkám,“ líčí. „Podle mě je skvělé zazávodit si s lidmi, kteří jsou úplně z jiných disciplín.“

Přes 300 000 Kč! Už tolik jste přispěli svým startovným na podporu sportování dětí z Česká olympijská nadace.😍 Pro jakou částku nakonec doběhneme 8. září?

Zveřejnil(a) T-Mobile Olympijský běh dne Neděle 15. srpna 2021

Se zářijovým termínem počítá. „Poběžím, už se tam vidím! Chci zvládnout desítku, rád bych doběhl do cíle,“ usmívá se a dodává, že se rozhodně vydá ze všech sil. „Většinou neumím běžet jen tak na pohodu, když někdo vedle mě maká. Neumím to vzdát a běžet pomalu. Vidím to tak, že poběžím podle toho, jaké bude tempo.“

Chytré, že? Však ho také jeho otec vybavil radou do života, kterou věrně následuje: „Táta mi říkal, že sportovec by neměl být zdatný jenom tělem, ale i hlavou a toho jsem se snažil držet. Myslím si, že je to dobrá rada pro každého.“

Chcete běžet T-Mobile Olympijský běh stejně jako Maxim Habanec a tisíce dalších závodníků? Tak se podívejte SEM.

líbil se ti článek?