Jak zažehnat válku? Zahrát si lakros

Světové hry 2022
Světové hry 2022
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Nejdřív mistrovství světa, na kterém si připsaly vůbec nejlepší výsledek pro Českou republiku. A teď Světové hry, kde bojují mezi osmi nejlepšími výběry světa. České hráčky lakrosu prožívají náročný dvojboj. „Před zápasem s Austrálií jsem holky prosil, ať ze sebe vyškrábnou poslední zbytky sil. Vydaly se do maxima, nechaly na hřišti všechno,“ říkal reprezentační trenér Adam Ondráček.

Z Towsonu na východě USA se tým přesunul víc než 1200 kilometrů do Birmighamu v Alabamě. V úvodním utkání skupiny Světových her se střetl s Japonskem a prohrál 10:23. „Vůbec jsme na začátku nevěděly, která bije. Pak jsme se snažily reagovat, protože Japonky neznáme. Američanky, Kanaďanky, Evropanky hrajeme podobným stylem. Ale s Japonkami se potkáváme jednou za čtyři roky na mistrovství světa nebo na Světových hrách a moc nevíme, jak hrají,“ líčila kapitánka Michaela Srchová.

„A zároveň jsme se vrátily z mistrovství světa, kde jsme odehrály plných osm zápasů o celé délce. Tady je styl lakrosu o něčem jiném, na všechno se musí hodně rychle reagovat,“ dodala k formátu Světových her, kdy se hraje na 4x8 minut.

Co ještě nevíš o LAKROSU? 🥍
(1:22)

V utkání s Austrálií předvedly Češky srdnatý výkon a prohrály 8:16. „Austrálie byla čtvrtá na mistrovství světa a těch nejlepších pět týmů je trochu odskočených. My jsme s nimi byly schopné držet krok první půlku, možná tři čtvrtiny. Ještě nám chybí trochu rychlost, ale mám z toho dobrý pocit. A doufám, že holky taky.“

Češky čeká ještě zápas s USA. „Amerika je nejtěžší soupeř. Holky hrají na univerzitách, každý den drží lakrosku,“ dodává Srchová. Lakros pochází ze severní Ameriky, má tradici trvající mnoho staletí. Indiáni z kmene Irokézů ho používali k řešení sporů místo války i k posilování kondice. Současný název vzešel od francouzských misionářů, neboť lakrosová hůl připomíná tvarem biskupskou berlu.

Jde o fyzicky náročný sport, v klasické verzi hráči ve středu pole naběhají během utkání bez problémů deset kilometrů. „Obránci a útočníci zase potřebují rychlé nohy. Lakros je hodně komplexní sport. Potřebujete dobrou fyzičku, zpevněný střed těla, herní myšlení, techniku lakrosky a spoluhru s lidmi z týmu,“ dodala Srchová.

Brankářka Anna Ničová si běžně při delším formátu utkání, kdy se víc vyčkává, organizuje obranu. „Tady se holky vydychují, nechávám je na pokoji. Je tu mnohem víc střel než normálně, je to síla,“ řekla. „Doufám, že se budeme posouvat, chceme zahrát skvělé zápasy. Je to čest být na Světových hrách a hrát pod českou vlajkou.“

líbil se ti článek?